Hőség és vihar miatt szóltak a szirénák Hajdú-Biharban

Akt.:
A bor- és jazznapok végig hőségben telt, ám a vasárnap este közeledő vihar miatt hamarabb be kellett fejezni
A bor- és jazznapok végig hőségben telt, ám a vasárnap este közeledő vihar miatt hamarabb be kellett fejezni - © Fotó: Matey István
Hajdú-Bihar – Bőven akadt dolguk a tűzoltóknak, a rendőröknek és a mentőknek a nagy melegben.

Úgy dőlt ki egy 14 méter magas, hatalmas fa Hajdúnánáson, a Fürdő utcában szombat délelőtt, hogy akkor még vihar, nagy szél sem volt. Az ágak egy nyaralóra és egy villanyvezetékre zuhantak. Személyi sérülés nem történt. Az akácot a helyi tűzoltók láncfűrésszel távolították el.

Száraz avar égett 20 négyzetméteren Biharnagybajomban, a Nyugati soron. A lángokat a püspökladányi tűzoltók 1 vízsugárral oltották el a hétvége első napján.

Fának ütközött egy személyautó a szombatról vasárnapra virradó éjszaka három órakor Debrecenben, a Kard utcán. Szerencsére senki nem sérült meg. A tűzoltók áramtalanították a járművet.

Kerítésnek csapódott egy személyautó szintén a megyeszékhelyen, az Arad utcán vasárnap délelőtt. A baleset helyszínéről egy főt kórházba szállítottak a mentők.

Meggyulladt egy 30 négyzetméteres családi ház fából készült tűzfala a hét utolsó napjának délutánján Hajdúhadházon, az Akácfa utcában. Mire a tűzoltók kiértek, az ott lakók eloltották a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Villámcsapás gyújtotta meg a száraz füvet a Hajdú-Bihar megyei Csökmő térségében vasárnap késő délután. Az egy hektár területen égő tűz elfojtásán a szeghalmi hivatásos tűzoltók dolgoztak vízzel és kéziszerszámokkal.

HBN


Se szeri, se száma a hétvégi riasztásoknak

Egy hat méter magas fűzfa vastag ága szakadt az úttestre pénteken kora délután a Leiningen utcában. A helyszínen a debreceni tűzoltók toló létrán keresztül láncfűrész segítségével távolították el a veszélyes fát.

Szombaton délelőtt kigyulladt egy villanymozdony a debreceni vasútállomáson. A Budapestről Brassó felé közlekedő vonat mozdonyát a MÁV szakemberei félrevontatták és a helyszínre érkező debreceni hivatásos tűzoltók a lángokat két vízsugárral eloltották. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Avar égett Debrecenben a Sárga dűlőben és Komádiban a vasútállomás közelében is. A debreceni hivatásos és a komádi önkéntes tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a lángokat.

Vasárnap este Püspökladány és Berettyóújfalu Járásokban a vihar okozta károk felszámolásán dolgoztak a tűzoltók. A munkálatok jelenleg is tartanak. A legnagyobb károk Püspökladányban és térségében keletkeztek. Kidőlt fák, leszakadt faágak és villanyvezetékek, megbontott tetőszerkezetek, valamint egy villámcsapás miatt kigyulladt családi ház adta a legtöbb feladatot a tűzoltóknak. A vasárnap este folyamán összesen hetvenhat káresemény történt ebből hatvannégy műszaki mentés volt. A munkálatokban a püspökladányi tűzoltók mellett rész vettek a berettyóújfalui, debreceni, hajdúszoboszlói, hivatásos tűzoltók, továbbá a komádi önkormányzati tűzoltók is.

Püspökladányban fák dőltek házakra, melléképületekre, villany- és telefonvezetékekre, illetve közútra. A veszélyes növényeket a tűzoltók láncfűrész segítségével távolították el. Fákat kellett eltávolítani többek között a Bocskai , Árpád, a Nagy Sándor a Kolozsváry utcákon, a Bem utcán a Zrínyi utcán és Dembinszky utcán is.

Tetőszerkezeteket is megbontott a vihar vasárnap Püspökladányban. A Dózsa György utcában egy családi ház tetején levő cserepeket vitte le a vihar. A püspökladányi tűzoltók a tetőcserepek visszahelyezésében segítettek, majd a tetőt lefóliázták.

Szintén a tető rongálódott meg vasárnap este az István Király utcában. A házról a vihar lesodorta a tetőcserepeket, melynek következtében az épület beázott. A helyszínre vonult püspökladányi tűzoltók a beázás megszüntetése érdekében avatkoztak be. Az ingatlanban élők rokonokhoz költöztek.

Tűzfalat borított le és a tetőszerkezetet is megbontotta a viharos szél egy családi háznál a Széna téren Püspökladányban. A debreceni tűzoltók az épületet áramtalanították, majd a ház tetejének lefóliázását elvégezték. A házban élő két ember lakosságvédelmi intézkedés keretében rokonoknál került elhelyezésre.

Kémény dőlt egy családi ház tetejére a Bocskai utcán Püspökladányban. A berettyóújfalui tűzoltók a sérült kéményt dugólétrán keresztül eltávolították, majd a háztető sérült részét befedték. Személyi sérülés nem történt.

Villám csapott egy családi ház tetőszerkezetébe tegnap az esti órákban Körösszegapátiban, az Arany János utcán. A tető izzó szarufáját a komádi önkormányzati tűzoltók két vízsugárral és kéziszerszámok segítségével oltották el, majd a vihar által megrongált tetőcserepek helyreállítását is elvégezték. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Nem kímélte a vihar a váncsodi református templomot sem. A szél a templom tetején levő díszt sodorta le, valamint a villámhárítót is megdöntötte. A templom tetején levő veszélyesen lógó díszt a hajdúszoboszlói és berettyóújfalui tűzoltók létra segítségével eltávolították.

Láncfűrész zajától volt hangos Berettyóújfalu és Gáborján is, ahol szintén fákat döntött ki a vihar.

A vihar által okozott károk elhárításán a tűzoltók jelenleg is dolgoznak – közölte a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.


Budapest - Vasárnap délutántól hétfő reggelig országszerte csaknem ötven lakóház sérült meg a viharban, több mint kétszáz tűzoltói beavatkozásra volt szükség - közölte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-vel. A legsúlyosabban Orosházát érintette...

Fotó: police.hu
Debrecen - Könnyű sérülést szenvedett egy kerékpáros, amikor nekiütközött egy személyautónak. Egy 20 éves férfi kerékpárral közlekedett augusztus 5-én 6 óra 28 perc körül Debrecenben, a Böszörményi úton, a Bartók Béla utca felől az Akadémia utca irányába. A biciklis a piros lámpát figyelmen kívül...Berettyóújfalu.
HAON.HU


hirdetés