Előadás csak nagykorúaknak

Akt.:
A darab egyik főszerepében Mercs János is látható lesz, aki jelenleg az Augusztus Oklahomában című előadásban is játszik
A darab egyik főszerepében Mercs János is látható lesz, aki jelenleg az Augusztus Oklahomában című előadásban is játszik - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A 28 éves szerző tragikus halálának évfordulóján, február 20-án mutatják be a darabot.

Sarah Kane Szétbombázva című darabjának próbái a napokban kezdődtek. Az erőszak természetét vizsgáló drámát még csak egyszer játszották Magyarországon, miközben világszerte ismert, számon tartott, idézett kortárs alapmű – olvasható a Csokonai Színház sajtóközleményében.

Mint írják, az 1995-ös londoni ősbemutatót óriási bulvárbotrány kísérte. A zseniális brit színműíró alkotásait a közönség egyik fele undorral, a másik fele csodálattal fogadta. Azóta számos neves színház tűzte műsorára, elősegítve, hogy ezt a nyers darabot valódi érdemeiért, különleges víziójáért értékelhesse a kortárs közönség. Az elismerően nyilatkozó kritikusok és pályatársak Sarah Kane darabjaiban a kíméletlen őszinteséget, az emberi sors iszonyatának leplezetlen feltérképezését tartják a művek legnagyobb erényének.

Kísérleti színház

Ian, a középkorú, megfáradt, gint vedelő újságíró egy csilli-villi hotelszobába érkezik egykori szeretőjével, Cate-tel. Nem ugyanazt akarják egymástól, meg is van az ára. Kis hétköznapi erőszak. És egyszer csak berobban a kinti világ. De hol vannak egyáltalán? Érkezik egy katona, magával hozva az élet-halál helyzetek brutalitását.

Sarah Kane egyetemi tanulmányai után látta Jeremy Weller Mad (Őrült) című előadását, amelynek nyomán ráébredt, hogy a kísérleti színház az egyetlen hiteles kifejezési mód a számára: –Elkerülhetetlen, hogy mindaz, amiről tanulunk, már felfedezett terület. Íróként az foglalkoztatott, amit még nem fedeztek fel: új formát, új kifejezésmódokat akartam keresni – mondta egyik későbbi interjújában. A színházi forma határait a lehető legtágabban értelmező szerzőt ma a legjelentősebb színpadi írók között tartják számon.

A Csokonai Színház február 20-án, a 28 éves szerző tragikus halálának évfordulóján mutatja be a darabot Bethlenfalvy Ádám rendezésében. A díszlet- és jelmezterveket Ondraschek Péter készítette. A háromszereplős dráma szerepeit Tolnai Hella, Mercs János és Papp István alakítja.

HBN


Papp István és Bakota Árpád
Debrecen - A jól felépített darab szereplőinek tengernyi titokkal kell(ene) szembenézniük. Keszég László a Nyolc nő című darab 2015-ös rendezése után ismét egy fekete komédia színrevitelére vállalkozott Debrecenben, a Csokonai Színházban. Az Eugene O’Neill, Arthur Miller, Tennessee Williams írása...Berettyóújfalu.
HAON.HU


hirdetés