Egy hajdú-bihari falu, ahol vonzó a csend, a biztonság és az olcsóbb ingatlanár

Akt.:
Gyakran feltűnnek fiatalok Bedő utcáin, közülük többen házat néznek
Gyakran feltűnnek fiatalok Bedő utcáin, közülük többen házat néznek - © Illusztráció: Kovács Péter
Bedő – Napjainkban is keresett hely Bedő a romániaiak számára, hamar gazdára talál az eladásra kínált ház.

Egyre növekszik azoknak a családoknak a száma, akik Romániából költöznek át Bedőbe. – A falu kiöregedett és lakossága egyre fogy, alvófaluvá kezd válni, mind inkább csak hétvégére járnak ide az emberek – foglalta össze települése aktuális helyzetét Eszenyi Antal polgármester.

Hívták a barátokat

– Évről évre többen és többen költöznek át Nagyváradról, vannak, akik ott dolgoznak, és csak hétvégén jönnek a falunkba, illetve olyanok is akadnak, akik itt laknak, de munkába mindennap átjárnak a Bihar megyei megyeközpontba – fűzte hozzá a polgármester, aki azzal folytatta, hogy vannak, akik nem tudnak magyarul, de mégis jól érzik ott magukat, hiszen három szomszédból legalább egy tud románul.

bedo2

Fotó: Kovács Péter

– Napjainkban is keresett hely a falu a romániaiak számára, ahogy kiírnak egy házat eladásai céllal, azonnal jönnek megnézni és megveszik – mondta. Megtudtuk, hogy a romániaiak a falu kulturális rendezvényein is aktívan részt vesznek, „felveszik a falu ritmusát”, ott vannak a település rendezvényein. A gyerekeket leggyakrabban visszaviszik Nagyváradra tanulni, vagy Biharkeresztesre íratják iskolába.

bedo3

Fotó: Kovács Péter

Igazi falusi harmonikus élet uralkodik Bedőben. Az emberek figyelnek egymásra, szemmel követik az idegenek mozgását, érdeklődnek az ismeretlenektől, hogy mi járatban falujukban. A lopások száma is nagyon csekély. – Nagyon jól kijön egymással a két nemzet. Hol románul, hol magyarul beszélgetnek. Eddig túlnyomóan csak öregek jöttek házat nézni, tavaly kezdtek el fiatal családosok is érdeklődni.

Átjönnek, rendbe tesznek egy házat és tudják, hogy a magyar nyelv birtoklása nélkül is tökéletesen lehet itt élni.”

Gyakran volt rá eset, hogy váradi barátokat hívtak ide, és itt sütögettek, vendégeskedtek, kikapcsolódtak. Szerintem a rendezett környezet, a csendes, olcsó háztelkek vonzzák az embereket, és persze az országhatár is nagyon közel van – fejtette ki véleményét a faluvezető.

HBN–Bánházi Kitty


Közelebb Magyarországhoz

Prém Zsolt nagyváradi lakosként két gyerekével és feleségével augusztus végén költözik át Bedőbe. – Telek vásárláskor a Nagyváradot övező 15–20 kilométerben gondolkodtunk. Interneten találtunk rá Bedőre, két hét alatt meg is vettük a házat. Ami Nagyvárad közvetlen környéken lett volna ingatlan, azt anyagilag nem tudtuk megengedni magunknak, itt nagyjából fele áron vettük meg a házat, mint Romániába. Mégiscsak közeledni akartunk Magyarországhoz, a gyerekek egyelőre Romániába járnak tanintézménybe, de aztán ide fognak. Mi a feleségemmel továbbra is Nagyváradon fogunk dolgozni. Meglepett minket, hogy itt a falu lakosságának fele magyar, fele román – mesélte Prém Zsolt.Berettyóújfalu.
HAON.HU


hirdetés