Csábító programok és vonzó környezet: megnéztük, mi a helyzet mostanában Sárándon

A sárándi általános iskola
A sárándi általános iskola - © Fotó: Kovács Péter
Sáránd – Igyekeznek a faluban tartani az iskolás gyermekeket.

– Debrecen közelsége a munkahelyek, a bevásárlás és a szabadidő hasznos eltöltése szempontjából nemcsak előnyt, hanem bizonyos tekintetben veszélyt is jelent Sáránd jövőjére nézve. Ha a szülő a városban dolgozik, kényelmi szempontokat figyelembe véve gyermekét oda íratja be iskolába, és esetleg már óvodába is. Azért, hogy ez ne így legyen, itt, helyben az oktatási intézményeinknek otthonosaknak kell lennie, a bennük folyó munkának pedig színvonalasnak, ezzel növelve a falunk megtartóerejét – vélekedik Dézsi András, Sáránd polgármestere, aki azzal folytatja, hogy intézményeik szép, felújított épületekben működnek és gyermekközpontúak, ahol magas színvonalú szakmai munka folyik.

Fotó: Kovács Péter

A programokkal is igyekeznek vonzóvá tenni, továbbá a szülők a nyílt napok és a nyílt hetek rendezvényein tekinthetnek be közvetlenül működésükbe. Bölcsőde is van a faluban. Hangsúlyozza: a gyermekintézmények együttműködve tudnak tenni a gyermekek megtartásáért.

Idén is folytatódik a közmunka

Tavaly 72 közfoglalkoztatott volt az önkormányzatnál, az idén mintegy 55 várható. A csökkenés oka, hogy mind többen tudnak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon, és ez tükrözi a kormányzati szándékot is.

Fotó: Kovács Péter

Dézsi András polgármestertől azt is megtudtuk, hogy az elmúlt években indított programok nagy része működni fog az idén is. Karbantartják az utakat, bekapcsolódnak az intézmények épületeinek üzemeltetéseibe, tovább dolgozik a varró csapat, termelnek földiepret. És persze a sertéshízlalda is, amely bár nem feltétlenül termel nyereséget, hiszen a takarmányt vásárolni kell, az előnye azonban az, hogy tudják, mit tálalnak fel a közétkeztetésben.

KZS


Sárándi hírek, röviden

Új telkek az önkormányzattól

2 ezer 300 és 2 ezer 400 között stagnál a település lakosságszáma. Sok a kiköltöző Debrecenből, ennek okán, valamint a megyeszékhely közelsége miatt magasak az ingatlanárak, illetve nehéz eladó házat találni. Az önkormányzat új telkek kialakításával és értékesítésével próbál segíteni a helyzeten.

A faluban jó a közbiztonság

Egy-két hangos szóváltást leszámítva nincs gond a település közrendjével, közbiztonságával – tájékoztatta a Naplót Dézsi András polgármester.

Fotó: Kovács Péter

Hozzátette, a jó közbiztonság elérésében segítségükre lesz a közterületeken elhelyezésre kerülő térfigyelő kamerarendszer. A későbbiekben a helyi polgárőrcsoport létrehozása is segíthet megőrizni a közrend jelenlegi állapotát.

A közterületeket teszik rendbe

Rendkívüli önkormányzati feladatok támogatására 50 millió forintot kapott a település önkormányzata a kormánytól. Az összegből rendbe teszik a Petőfi parkot, és infrastrukturális fejlesztéseket hajtanak végre. A támogatás az új képviselő-testület munkájának eredménye – tájékoztatta a Hajdú-bihari Naplót Dézsi András.

Struccok helyett a lovakat

Rossz időpontban kezdett strucctenyésztésbe a falu önkormányzata. Most úgy döntöttek, eladják a megmaradt néhány futómadarat, az árát pedig a lovak tartásába, felszerelésébe fektetik. Az önkormányzat egy ifjúsági szálláshelyet épít, és az ottani programkínálat szélesítésére lovasprogramokat is szervez. Jelenleg öt lova van a sárándi önkormányzatnak.Berettyóújfalu.
HAON.HU


hirdetés