A nap receptje: sonkás makaróni

A nap receptje: sonkás makaróni
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen, Magyarhomorog, Miskolc, Nyíregyháza – Ez egyik legegyszerűbb tésztaétel, aminek ezúttal a torma ad némi csavart.

Hozzávalók:

  • 20 dkg makaróni
  • 7 dkg vaj
  • 7 dkg liszt
  • 7 dl tej
  • frissen őrölt bors
  • 6 ek. (1 kis üveg) tejszínes torma
  • 30 dkg főtt, füstölt sonka (húsvéti kötözött sonka)
  • 10–15 dkg reszelt sajt
  • vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés:

Feltesszük a makarónit főni. Ezalatt a vajból, a lisztből és a tejből besamelmártást készítünk. Felolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a lisztet, 2 percig kevergetve főzzük a vajas-lisztes keveréket. A lángot takarékra állítjuk, és lassan, kézi habverővel folyamatosan kevergetve beleöntjük a tejet. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A tűzről levéve hozzáadjuk a torma­krémet, sózzuk, borsozzuk. A sonkát apró kockára vágjuk. A megfőtt makarónit összekeverjük a sonkával és a tormás besamellel, kivajazott tepsibe tesszük, reszelt sajttal megszórjuk a tetejét, és 200 fokon 15-20 percig sütjük.

– Faar Ida, Magyarhomorog –



Berettyóújfalu.
HAON.HU






hirdetés