A múlt értékeit tárják fel a jelen és a jövő számára

Berettyóújfalu kulturális intézményei és szakmai szervezetei ebben az évben tizedik alkalommal rendezik meg a Bihari Diéta elnevezésű helytörténeti-honismereti konferenciát
Berettyóújfalu kulturális intézményei és szakmai szervezetei ebben az évben tizedik alkalommal rendezik meg a Bihari Diéta elnevezésű helytörténeti-honismereti konferenciát - © Fotó: Matey István
Berettyóújfalu – Immáron tizedik alkalommal rendezik meg Berettyóújfalu kulturális intézményei és szakmai szervezetei a Bihari Diéta elnevezésű helytörténeti-honismereti konferenciát, melynek a Nadányi Zoltán Művelődési Ház ad otthont csütörtökön és pénteken.

A tanácskozás témája Bihar, a bihari táj és az ott élő emberek, a térség történelme. Az előadások hagyományosan kiadványokban is megjelennek, hogy az utókor számára is dokumentálva legyenek a kutatások eredményei.

– A Bihari Diéta fontos igazodási pont az életünkben, a múltunkban, mely a jövőnkhöz kapcsolódik. Nagymértékben segít abban, hogy a történelmünk megismerhetővé és jól dokumentálhatóvá váljon – mondta Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere a konferencia megnyitóján.

bd-2

Fotó: Matey István

1996-ban a tudományos-ismeretterjesztő sorozatot dr. Matolcsi Lajos azzal a céllal indította útjára, hogy a bihari régió és az itt élő emberek múltját tárja fel.

Megőrizni az értékeket

– Tavaly az 1956-hoz kapcsolódó kutatások révén több új információ is napvilágot látott, valamint a közelmúltban átadott háziorvosi rendelő kapcsán a háziorvoslás történetét is megismerhettük – utalt a polgármester a Bihari Diéta utóbbi időszakának tevékenységére. Kállai Irén, a Berettyó Kulturális Központ Igazgatója elmondta, az elmúlt 20 év alatt hét kötet jelent meg a konferenciáról, valamint több mint 100 előadás hangzott el. Az idei évi rendezvény tartalmát szintén dokumentálják majd, s ez újabb kiadványban ölt majd testet.

Az elmúlt két évtized alatt sok jóakaró, tettre kész, a múlt értékét megőrző és feltáró szakember, tudományos kutató segítette a szervezők munkáját”

– mondta Kállai Irén, hozzátéve, Berettyóújfaluban hatékony, közös munkát végeznek a kulturális szervezetek. Matolcsi Lajos, a konferencia alapítója is részt vett a tanácskozáson, s megköszönte szülővárosának, Berettyóújfalunak, hogy vállalta „szerény törekvését”, és helyet ad a szellemi műhelynek.

HBN–VKBerettyóújfalu.
HAON.HU


hirdetés