Berettyóújfalu az országos vérkeringésben

Akt.:
Berettyóújfalu és közvetlen térsége az M35-ös pályaszakasz meghosszabbításával bekerült az országos vérkeringésbe
Berettyóújfalu és közvetlen térsége az M35-ös pályaszakasz meghosszabbításával bekerült az országos vérkeringésbe - © Forrás: Magánarchívum
Berettyóújfalu – A város az elmúlt években nagy horderejű fejlesztéseket vitt véghez.

De maradéktalanul nem lehettünk elégedettek, hisz még sok teendő vár a városra annak érdekében, hogy valamennyi szolgáltatást, az alapellátásoktól a minél nagyobb komfortérzetet nyújtó fejlesztésekig megfelelő színvonalra tudjuk emelni. Ezek érdekében nyújtottunk be már több pályázatot, és még legalább ennyi van előkészítés alatt.

Régóta húzódó probléma a felnőtt háziorvosi rendelő rekonstrukciója, hogy tágasabb várótérben, minden háziorvos számára önálló rendelőben, korszerű technikai feltételek mellett, új műszerekkel folyhasson az ellátás. A kulturális alapellátás szervezeti kérdéseinek rendezése után van még néhány közösségi színtér, amelyre ezután kerülhet sor. Az év elején létrehozott Berettyó Kulturális Központ összehangoltan működteti a művelődési házunkat, múzeumunkat, könyvtárunkat, a térség egyetlen 3D-s art moziját, a Tourinform Iroda pedig azt a célt tűzte ki, hogy térségi szintű koordinációt végez – beleértve a határon túli bihari területeket is. Néhány hónapja központi költségvetési támogatás révén az önkormányzat tulajdonába került az egykori zsinagóga műemlék épülete, mely helyreállítása után méltó közösségi funkciókat láthat el. Ezzel a beruházással gyakorlatilag befejeződik a városközpont közösségi célú elemeinek rehabilitációja.

Iskoláinkat megfelelő állapotban és a nívós szakmai tartalommal tudtuk átadni új fenntartóinak, és jelentős eredményeket értünk el a köznevelési intézmények első szintjén is. Komoly probléma azonban óvodahálózatunk székhelyintézményének állapota, melyet hosszas tervezés és egyeztetés után a mostanival azonos helyen, egy teljesen új épülettel kívánunk orvosolni.


bu3

Forrás: Magánarchívum


Nagyon fontos feladat a gazdaságfejlesztés, a munkahelyteremtés lehetőségeinek élénkítése. Az önkormányzat követlen munkáltatóként háttérbe szorult ugyan, de a megfelelő vállalkozói környezet kialakítása sokat segíthet a piacképes gazdasági szereplők megtelepedésében és fejlődésében. Berettyóújfalu eddig is szabad vállalkozói övezetnek számított, de nagy hátrány volt a gyorsforgalmi úthálózattól való távolság. Ugyan két fontos főútvonal metszi egymást, párhuzamosan egy nemzetközi vasútvonallal, az autópálya közelsége elengedhetetlen. A múlt pénteken megtörtént a munkaterület átadása, így a jövő évben már elmondhatjuk, hogy Berettyóújfalu és közvetlen térsége az M35-ös pályaszakasz meghosszabbításával bekerült az országos vérkeringésbe. Annak érdekében, hogy akik eztán megfelelő területet keresnek tevékenységükhöz, két önkormányzati területen is iparipark-fejlesztést tervezünk. A megfelelő infrastruktúra kialakításával teret tudunk adni számos vállalkozásnak. Általuk kívánjuk elérni, hogy nálunk még szabadon lévő, és reményeink szerint itthon szakképesítést szerző fiataljaink helyben találhassák meg boldogulásukat.

Vállalkozásainkat, civil szervezeteinket azzal próbáljuk segíteni, hogy – a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzattal korábban megkötött megállapodás alapján – helyet biztosítottunk a Megyei Fejlesztési Ügynökség kirendeltségének, ami a városháza földszintjén várja ügyfeleit. Térségi szerepünk megyénken túl Nagyvárad és Bihar megye, valamint a Sárrét településeinek irányába is kihat. Számos olyan együttműködés indult el, amely a történelmi gyökerekből táplálkozva próbálja szellemi és gazdasági szinten erősíteni az évezredes kötelékeket, mindehhez pedig meg tudjuk találni a megfelelő új tartalmakat. Legyen az természeti kincs – elsősorban az alattunk húzódó termálvízkészlet –, szellemi, épített vagy tárgyi örökség – mind-mind számos lehetőséget rejt, melyeket városunk és térségünk polgáraival együtt, az ő gyarapodásuk érdekében kívánunk kiaknázni.

HBN
hirdetés