Berecki Dezső a sokadik olimpiájára készül

Akt.:
Berecki Dezső a sokadik olimpiájára készül
Asztalitenisz – A debreceni paralimpikon idén az éremszerzést sem tartja elképzelhetetlennek.

Nemrég értek véget a XXX. Nyári Olimpiai Játékok, mégis a hónap végén folytatódik a versengés, ugyanis augusztus 29. és szeptember 9. között a paralimpiai játékok zajlanak majd. Ezen a megmérettetésen vesz részt Berecki Dezső, megyénk paralimpikonja.

 

Kezdjük az elején! Hogyan és mikor került kapcsolatba az asztalitenisszel?

Berecki Dezső: Volt a garázsunkban egy pingpong asztal és azon nagyon sokat játszottam, majd a sátoraljaújhelyi Petőfi Sándor Általános Iskolában Szerdahelyi István tanár úr által még jobban megszerettem az asztaliteniszt. 14 éves koromban egy debreceni edzőtáborban Papp Dezső szárnyai alá vett és a családdal meghoztuk a döntést, hogy itt folytatom Debrecenben.

 

Azóta már paralimpikon lett. Pontosan hány olimpián is vett részt eddig és milyen eredményekkel?

Berecki Dezső: Zsinórban a negyedik paralimpiára készülök most. A 2000-es sydnei volt az első és egyben ott voltam legközelebb az éremhez, 2 ponton múlott a döntőbejutás csapatban és egyben a biztos érem is. Sajnos a 3.helyért is kikaptunk és így a negyedik helyen végeztünk. Athénban hatodikok lettünk a csapatversenyek során, 2008-ban Pekingben pedig csapatban és egyéniben egyaránt az 5. helyen végeztem.

 

Melyik eredményére a legbüszkébb ezek közül?

Berecki Dezső: Csapatban természetesen a 4. helyre nagyon büszke vagyok, bár óriási hiányérzetem is van. Egyéniben pedig a pekingi 5. helyezés óriási eredmény volt számomra, mivel a világranglista második helyezettjét kellett legyőznöm a továbbjutáshoz.

 

Milyen edzésmunkát végeznek most?

Berecki Dezső: Augusztus elejéig napi két edzés volt a programban, plusz a súlyzós és kardió tréningek, ezek nagy része Debrecenben zajlott. Két hétig egy központi edzőtáborban vettem részt Balatonfüreden és volt egy hét ausztriai felkészülés is, rám fért már egy kis levegőváltozás. Augusztusban, ahogy haladunk a paralimpia felé, egyre kevesebb edzésszámmal dolgozunk, nehogy befásuljak.

 

Talán nem mindenki ismeri a szabályokat, mesélne róla?

Berecki Dezső: A mozgássérült asztaliteniszben tíz kategóriát különböztetünk meg. 1-5-ig a kerekesszékes kategóriát, 6-tól 10-ig pedig az álló kategóriát. Az első kategóriában a legsérültebb versenyzők vannak, a 10-es kategóriában pedig a legkevésbé sérültek versenyeznek, a kategóriás besorolást egy nemzetközi orvosi bizottság végzi. Én a 10-es kategóriába vagyok besorolva. A versenyszabályok megegyeznek a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség szabályaival, kis eltéréssel a kerekesszékes versenyzők esetében.

 

Rózsa Tamás edző segíti a felkészülésben. Mióta dolgoznak együtt és milyen a kapcsolatuk?

Berecki Dezső: 2008-tól Tomi az edzőm, a pekingi paralimpiára már együtt készültünk fel. A közös munkának meglett a gyümölcse, mivel egyéniben és csapatban is ötödik lettem Pekingben. Azóta nagyon sokat fejlődtem fizikálisan, ahogyan fejben és játéktudásban is. Jól szerepeltem a világkupákon és rengeteg olyan játékost legyőztem, akiket addig soha. Úgy érzem, jó munkát végzünk együtt, bár sokan megkérdőjelezik a módszereket, de az eredmények Tomit igazolják. Nagyon jó kapcsolatban vagyunk, baráti a viszonyunk. Mivel sok időt töltünk együtt az edzéseken, ezért néha vannak súrlódások, de ezeket mindig megbeszéljük. Tomi sajnos nem tud ott ülni mögöttem, mint edző Londonban, de a lelátóról fogja végigdrukkolni a játékokat. Úgy néz ki, elég népes lesz a szurkolótáborom, a feleségem is ott lesz, akinek nagyon sokat köszönhetek és sok barátom is a helyszínen lesz. Sajnos a testvérem és az anyukám nem tud ott lenni és még nagyon sokan, de ők itthonról szorítanak nekem és izgulják végig a küzdelmeket.

 

Milyen eredménnyel lenne elégedett Londonban?

Berecki Dezső: Csapatban és egyéniben is egyaránt az elsődleges cél a legjobb nyolcba kerülés, ez lebeg előttem folyamatosan és hiszek benne, hogy ha már a nyolcban vagyok, képes leszek egy bravúrra, ami érmet jelenthet. A tavalyi és a mostani évem nagyon jól sikerült, sokat fejlődtem, jól szerepeltem a világkupákon, most szeretném megkoronázni ezt a két évemet.

Ónadi Imre