Beolvasztják a tanítóképzőt a hittudományi egyetembe

Szakmai és gazdaságossági okok miatt egyesítik a refomátus hittudományi egyetemet és a tanítóképző főiskolát.

A Tiszántúli  Református Egyházkerület Tanácsa, mint a Debreceni Hittudományi Egyetem és a Kölcsey Református Tanítóképző Főiskola fenntartója arról határozott, hogy a továbbiakban közösen kívánja működtetni a két említett intézményt – erősítette meg lapunk értesüléseit Derencsényi István, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője.

Kérdésünkre elmondta, a döntést a tanítóképző tavaly ősszel kezdődött s decemberben befejezett „átvilágítása” után hozták meg az illetékesek. Részletekbe ugyan nem kívánt bocsátkozni, annyit azonban elárult, az indokok között szerepelt a két intézmény gazdaságossá tétele, de a tanítóképző szakmai színvonalának erősítése is.

Arról, hogy mikor kezdődik a két iskola egybeolvasztása, s milyen hatással lesz mindez a jövőben az ott dolgozókra, s a hallgatókra, Derencsényi István még nem tudott bővebben nyilatkozni, mert – mint mondta – az összevonás megtervezésére és levezénylésére hivatott bizottságot is csak a közeljövőben hozzák létre.

– A szándék az biztos, a folyamat azonban még nem indult el – szögezte le. Hangsúlyozta: az intézményi beolvadás folyamata az érvényes állami és egyházi felsőoktatási törvényeknek megfelelően fog lezajlani, melynek következtében a hallgatók semmiféle jogsérelmet nem fognak szenvedni.  HBN-FÁ