Benzinkutat és autómosót nem engednének a debreceni aranyháromszögbe

Akt.:
A telek ügyében egy hónapja tartottak lakossági fórumot, a terület igen frekventált helyen fekszik
A telek ügyében egy hónapja tartottak lakossági fórumot, a terület igen frekventált helyen fekszik - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Március közepén egy lakossági fórumon jelentették be, hogy az OMV értékesítené a Böszörményi és Békessy Béla utca sarkán található telkét, amit 1991-ben és 1992-ben vásárolt meg a várostól. A rendezvényen a leendő tulajdonos a terveit is ismertette: gyorséttermet és önkiszolgáló autómosót építenének. A csütörtökön a közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint viszont az önkormányzat csak akkor támogatná az eladását, ha oda nem benzinkút vagy autómosó épül. A fórumon ugyanis kiderült: a lakók nem szeretnének a területen autómosót látni.

Csak akkor támogatná a debreceni helyhatóság a Böszörményi út és a Békessy Béla utca sarkán található ingatlan OMV Hungária Kft. általi eladását, ha oda sem benzinkút, sem autómosó nem épül. A csütörtöki közgyűlés elé kerülő előterjesztésből kiderül, hogy a majd’ 8 ezer négyzetméteres telket a 90-es évek legelején értékesítette a város az osztrák üzemanyag-forgalmazó cégnek. Akkor a vevőnek beépítési kötelezettséget írtak elő azzal a megkötéssel, hogy magában benzinkutat nem létesíthet. A beépítési kötelezettség biztosítására az önkormányzat javára elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztek be. A környéken lakók többször is hevesen tiltakoztak a benzinkút kialakítása és a telek beépítése ellen.

Újabb kísérlet

2008-ban egy lakossági fórum után a közgyűlés hozzájárult ahhoz, hogy az OMV eladja az ingatlant az Immobil 2000 Kft. részére, majd ez a cég a Spar részére. Utóbbi üzletházat akart oda építeni. Az újkertiek ezt sem támogatták. A szerződés nem jött létre.

ot1

Fotó: Molnár Péter

A közelmúltban az OMV Hungária Kft. adás-vételi előszerződést kötött a Kaposszekcsőn bejegyezett W.W. Impex Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel. A vevő az ingatlanon kereskedelmi, szolgáltató célú ingatlanfejlesztést kíván megvalósítani, a város és az ott lakók érdekeinek szem előtt tartásával.

A témáról idén március 17-én lakossági fórumot tartottak. Mint arról beszámoltunk, kiderült, hogy a leendő épület Böszörményi út felőli részén gyorsétterem, középen áruház, míg a Békessy felől önkiszolgáló autómosó kapna helyet. Ezek együttes területe 1000-1200 négyzetméter lenne. Mindehhez – a jogszabályban előírtnál több – 80 parkolóhelyet létesítenének, melyeket az ott lakók az üzletek nyitva tartási idején kívül is használhatnának.

Az elvárt feltételek

A fórumon részt vevők többsége támogatta a beruházás megvalósítását, azonban a tervezett autómosó és egy esetleges benzinkút ellen ismét kifogást emeltek. Ennek megfelelően a város vezetése is ezt az álláspontot képviseli, a tulajdonos cég pedig nyilatkozatban vállalná, hogy a szóban forgó ingatlanon két éven belül üzletházat épít. Az ingatlant tovább nem értékesíti, a tervezett beruházást saját beruházásként, esetleg alvállalkozók bevonásával valósítja meg. A nyilatkozat szerint a vevő üzemanyagtöltő állomás és autómosó építése iránti hatósági engedély kiadására vonatkozó kérelmet nem terjeszt elő. A fenti feltételek megszegése esetén a kft. meghiúsulási kötbért lenne köteles fizetni Debrecen önkormányzatának.

Az előterjesztést csütörtökön tárgyalják a városatyák.

HBN–OCs


Mi legyen a debreceni aranyháromszögben?

Megvásárolta egy magyar cég az osztrák OMV-tól a debreceni Böszörményi út és a Békessy Béla utca sarki nagy üres telket, amelyre korábban benzinkutat és üzletházat akartak építeni, de a heves lakossági tiltakozás miatt letettek róla. Az új tulajdonos gyorséttermet, áruházat és autómosót létesítene ott.