Helyi közélet

2014.12.10. 12:18

Idős embereket vertek meg a nyugdíjukért

Debrecen - A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa megváltoztatta az elsőfokú ítéletet: M. B. vádlott, mint erőszakos többszörös visszaeső feltételes szabadságra bocsátásának legkorábbi időpontját 35 évben súlyosította.

Debrecen - A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa megváltoztatta az elsőfokú ítéletet: M. B. vádlott, mint erőszakos többszörös visszaeső feltételes szabadságra bocsátásának legkorábbi időpontját 35 évben súlyosította. Egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta. Az ítélőtábla szerint a feltételes szabadságra bocsátás idejének felemelése szükséges a büntetési célok eléréséhez. Az ítélet jogerős.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2014 júniusában az elsőrendű vádlottat emberölés bűntettének kísérlete és magánlaksértés bűntette miatt, mint többszörös visszaesőt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban 30 év múltán bocsátható feltételes szabadságra. A másodrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett lopás bűntette miatt 10 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A harmadrendű vádlott felbujtóként elkövetett lopás bűntette miatt 8 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A negyedrendű vádlottra pedig felbujtóként elkövetett lopás bűntette miatt 10 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést sújtottak.

Az ítélet ellen az elsőrendű vádlott védője részbeni felmentés érdekében téves minősítés miatt és részbeni felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. Az ügyész az elsőrendű vádlott terhére a cselekmény részben téves jogi minősítése miatt fellebbezett valamint annak érdekében, hogy a vádlottat a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből zárja ki a bíróság.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2009 októberében a másod- és harmadrendű vádlott kerékpárral ment Gáborjánba a harmadrendű vádlott édesanyjához. Útközben találkoztak az elsőrendű vádlottal, akinek feltűnt, hogy a harmadrendű vádlott haragszik a másodrendűre, mert az több ezer forintot veszített játékgépen. A harmadrendű vádlott felvetette, hogy ismeri B. J. sértettet, aki egyedül, jó anyagi körülmények között él és aznap kapott nyugdíjat. Ő ajánlotta társainak, hogy idős korát kihasználva menjenek be a sértetthez, és szerezzenek tőle pénzt. Az elsőrendű vádlott magához vett egy szerszámnyelet, fejére húzta a korábban letépett pulóverének egyik újat és a sértett házának bejárati ajtaját benyomva bejutott a házba. A sértett a zajt meghallva kiment az a nappaliba, találkozott az elsőrendű vádlottal, aki a szerszámnyéllel több alkalommal a fején megütötte az idős sértettet és már földön fekvő férfit tovább bántalmazta. Miután a kitartóan védekező sértett hangosan segítségért kiabált, a vádlott futva pénz és értéktárgyak nélkül menekülni kezdett. A sértett értesítette a fiát, aki kihívta a mentőket. A sértettet a berettyóújfalui kórházba szállították. A sértett kéz- és koponyasérülései 8 napon túl gyógyulóak voltak.

A sértettnél a bántalmazást követő néhány nap múlva vérzéses sokk alakult ki, emiatt állapota romlott, intenzív ellátást igényelt. A kialakult állapot és a bántalmazás között közvetett ok-okozati összefüggés állapítható meg. A sértett állapota életveszélyes volt, amely szakszerű orvosi segítségnyújtás elmaradása esetén halálos következménnyel járt volna. 2009 őszén a negyedrendű vádlott arra biztatta testvérét, az elsőrendű vádlottat, hogy a Biharkeresztesen egyedül élő 87 éves V. Zsnétól szerezze meg értéktárgyait. Az elsőrendű vádlott az asszony házának konyhaajtaját berúgva jutott be a lakásba, ahol készpénz után kutatott. A sértett a zajra felébredt és kijött a hálószobából. A vádlott rátámadt az asszonyra, ököllel megütötte és a földön fekvő sértettet tovább bántalmazta. Mivel azonban nem talált pénzt és értékeket, a sértett fülbevalóját magához vette, háztartási tisztítószer locsolt a padlóra és elhagyta a lakást, majd másnap visszautazott lakóhelyére, Váncsodra. Az idős nénit másnap a közeli ismerőse találta meg, a mentő kórházba szállította, ahol a szükséges orvosi ellátás ellenére néhány nap múlva meghalt. A néhai sértett és a sérülései között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg.

- Debreceni Törvényszék -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában