Benne van az X-Faktor? Még több is!

Akt.:
Sárkány Fanni
Sárkány Fanni - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Sárkány Fanni jól tudja, milyen az, mikor egy nap nem áll elég órából. A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola atlétája igazán sokszínű egyéniség: amellett, hogy versenyszerűen fut, énekel, modellkedik és a tanulást sem hanyagolja el. A Hajdú-bihari Naplónak adott interjúban Sárkány Fanni elmondta, szeretne eljutni egy világversenyre, jelentkezett az X-Faktorba, és szívesen vállalna külföldi modellmunkát is.

Mikor, és miért kezdtél el atletizálni?

Sárkány Fanni: Nagyjából hét éve, egy hirtelen ötlettől vezérelve elmentem futni egy ismerősömmel a Gyulai István Atlétikai pályára, és ott is ragadtam. Korábban táncoltam, de akkoriban nem mozogtam, ami nagyon zavart, szerettem volna izmosabb lenni. Egy ideig csak hobbiszinten űztem, aztán egyre inkább kezdett idegesíteni, hogy nem tudok olyan jó eredményeket produkálni, mint a többiek, így komolyabban is el kezdtem vele foglalkozni. Először Faragó Klára irányította az edzéseimet, majd Suba László kezei alatt teljesedtem ki. Korábban gátfutásban voltak biztató eredményeim, de féltem az akadályoktól, ezért áttértem a síkfutásra, a 400 méter lett a számom.

Milyen kiemelkedőbb eredményeket értél el eddig, illetve mire vagy a legbüszkébb?

Sárkány Fanni: Többször is nyertem már országos bajnoki címet egyéniben, illetve csapatban is. 2013-ban, Dublinban részt vehettem a csapat Európa-bajnokságon, a 4×400-as váltó tagjaként. Számomra a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Atlétikai Bajnokságon, vagyis a MEFOB-on elért első helyem jelenti a legtöbbet, egy ilyen versenyen öröm képviselni az iskolámat.

Mik a jövőbeni terveid, mi lesz a következő megmérettetésed?

Sárkány Fanni: A tavalyi évem nem sikerült túl jól, most az a célom, hogy újra egyéni csúcsot fussak, már annak is örülnék, ha csak pár tizedet le tudnék faragni, jelenleg 55,98 másodperc a legjobb eredményem. Szeretném képviselni a hazámat valamilyen világversenyen az elkövetkezendő években, arra törekszem, hogy ez sikerüljön. Idén már végzős vagyok az egyetemen, nincs annyi órám, így fel tudtuk emelni a tréningjeim számát, valamint több edzőtábort is be tudok iktatni. Május közepén lesz a csapatbajnokság elődöntője, ami egyesületek között zajlik, arra készülünk most.


sf (1)

Fotó: Molnár Péter


Volt már komolyabb sérülésed? Jelenleg milyen formában érzed magad?

Sárkány Fanni: Valószínűleg túlterheltem magam, ami miatt épp a közelmúltban volt egy idegi sérülésem. Tudtam mellette edzeni, vagyis nem jelentett akkora problémát, és a gyógytornászomnak is hála egy hónap után elmúlt a gond. Egyébként úgy hiszem, jó állapotban vagyok, nemrég kivették a bölcsességfogamat, amely régóta lappangó gyulladással, illetve teljesítménycsökkenéssel is járt. Szerencsére ez a nyűg is megszűnt, bízom benne, ez a produkciómon is meg fog látszani.

Számodra miért élvezetes a futás?

Sárkány Fanni: Úgy érzem, amióta sportolok, az élet minden területén jobban haladok, céltudatosabb, összeszedettebb, sikeresebb vagyok, és több erőm van. A sport, így a futás is, az akadályok ledöntéséről szól, én is minden egyes nap feszegetem a határaimat, ami nagyon jó érzés.

Mesélj az éneklésről. Mikor kezdted? Mik a terveid?

Sárkány Fanni: Kiskoromban a Zene Theatrumba jártam, de ott még kiemelt szerepet nem kaptam, egy kórus tagjaként énekeltem. Elindultam a Megasztár egy korábbi szériájában, csak nagyon izgultam, így nem sikerült jól. Aztán bekerültem a 2 Joints zenekarba, ahol öt évig énekeltem, de miután már nem tudott mindenki ugyanannyit beletenni, sajnos tavaly nyáron feloszlottunk. Ez a banda nagyon fontos szerepet töltött be az életemben, szinte a családom volt, fesztiválokon léptünk fel, sok városba eljutottunk. Most jelentkeztem az X-Faktorba, már túl vagyok egy válogatón, azt mondták, ha továbbjutottam, akkor május végén fognak keresni. Úgy érzem, jól sikerült, de ha mégis kiesek a rostán, akkor sem dől össze a világ, megpróbálom jövőre is. Jazzt szeretnék még tanulni, mert szeretem azt a stílust.

Indultál a Fórum Topmodell versenyen. Ez volt az első ilyen „kalandod”, vagy már korábban is foglalkoztatott a modellvilág?

Sárkány Fanni: Nagyon érdekes, hogy az ember milyen visszajelzéseket kap magáról. Izgalmasnak tartom, hogy különböző sminkekben és ruhákban mennyire más képet mutatunk. Élveztem, hogy nőiesebb lehettem, a futófelszerelés kényelmes, viszont nem túl „csajos”. Fő foglalkozásomként nem tudnám elképzelni a modellkedést, de egy-egy versenyre szívesen elmennék, a külföldi lehetőségek is érdekelnének. Ez az egész egyébként egy fogadásból indult, az apukámmal mentünk a bevásárlóközpontba, ahol meglátta a felhívást, és mondta, hogy úgysem merek jelentkezni. De rácáfoltam, és abszolút nem bántam meg, jó élmény volt. Egészen más kép élt bennem egy ilyen szépségversenyről, kellemesen csalódtam, barátokra is szert tettem, szóval megérte. Végül nem kerültem be az első háromba, ami miatt kicsit csalódott voltam, viszont nyertem egy fotózást – ezt valószínűleg nyáron, a vizsgák után fogom „beváltani”. Egyébként kicsit szégyenlős vagyok, néha még zavart is, hogy sokan figyelnek.


10sarkany2

Fotó: MTA Photo Studio


Futás és éneklés közben, illetve a kifutón is a középpontban vagy, de saját bevallásod szerint nem szereted a rivaldafényt. Hogy tudod akkor kezelni ezt a dolgot?

Sárkány Fanni: Különösen szorongó típus vagyok, ezért sok módszerem van arra, hogyan küzdjem le az idegességet, nyugtalanságot. Mind a három helyzet egészen más: a futásnál nem csak attól félek, hogy esetleg nem sikerül jól a viadal, hanem a fájdalomtól is. Sportpszichológushoz is jártam, akitől sokat tanultam, miként kezeljem ezt a helyzetet. Éneklés előtt semmi nem tud segíteni, de az vigasztal, hogy ha elrontok valamit, akkor is ott lesz a családom, a barátaim, a párom, és támogatni fognak. A modellverseny előtt is roppantul izgultam, egy teljesen új helyzet volt számomra. A magas sarkúval megküzdöttem, de támogattak a többiek is, sokat gyakoroltunk, a csapatszellem segített.

A tanulást sem hanyagoltad el, a Debreceni Egyetemen, anglisztika szakon vagy végzős. Hogyan tovább?

Sárkány Fanni: Az államvizsga még később lesz, előbb le kell tudnom a vizsgáimat. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemre és a Corvinusra adtam be a felvételimet nemzetközi tanulmányok szakra, ami nagyon kemény lesz. Illetve augusztusban spanyolból felsőfokú nyelvvizsgázok. Magam sem tudom, hogy van ennyi mindenre időm, de sokszor érzem, hogy tényleg nem áll elég órából egy nap. Szerencsére sok dologra tudok koncentrálni egyszerre, s ez nagy segítség – talán a barátságaim sínylik meg egy kicsit, hogy ennyi elfoglaltságom van. De próbálok ellene tenni, sokat telefonálok például.

Elég mozgalmas életet élsz, és több minden is érdekel. De melyik vonal lesz a befutó?

Sárkány Fanni: Úgy érzem, hogy a modellkedés egy hobbi lesz, mert bár tetszik, de nekem ennél egy intellektuálisabb munka kell. A sportot nyilván nem lehet örökké űzni, de azt hiszem, van még bennem pár jó év. Az énekléssel úgy vagyok, hogy a hang mindig ott lesz a torkomban, ez hosszú távú is lehet. A tanulmányaim után a diplomácia érdekelne, vagy akár tolmács is szívesen lennék. Meglátjuk, mit hoz a jövő.

– Szabó Dóra –


Névjegy

  • Sárkány Fanni
  • Született: 1994. 05. 10.
  • Egyesület: Debreceni Sportcentrum-Sportiskola
  • Szakág: atlétika, 400 méteres síkfutás
  • Edző: Suba László
hirdetés