Helyi közélet

2017.03.16. 16:51

Érszűkület: amputációhoz vezethez a késői felismerés

Debrecen - Magyarországon jelenleg minden hetedik percben meghal valaki az érszűkület következtében.

Debrecen - Magyarországon jelenleg minden hetedik percben meghal valaki az érszűkület következtében.

A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság az európai „PAD and Vascular European Days” kezdeményezés részeként idén negyedszerre rendezte meg az országos Érszűkület Napot országszerte hat helyszínen, köztük a Debreceni Egyetem - Angiológiai tanszék - Auguszta Vaszkuláris Központjában. A szervezők az előző évekhez hasonlóan ingyenes méréssel, önpulzusmérés oktatással, tanácsadással és tájékoztató kiadványokkal várták az érdeklődőket.

Az érszűkület hazánkban mintegy 400.000 embert érint, melyből a betegek 30 százaléka – felismerés, megfelelő kezelés, életmódváltás és odafigyelés nélkül – öt éven belül meghalhat valamilyen szív-érrendszeri betegség következtében. Emiatt is fontos a megelőzés és a rendszeres szűrővizsgálat, mivel így már tünetmentes állapotban is észlelhető a probléma, a megfelelő életmód és kezelés pedig segít a végtag amputáció, szívinfarktus vagy stroke megelőzésében.

Fotó: Matey István

- Immár hagyomány, hogy a klinika is csatakozik az Európai Érszűkület Naphoz. Ilyenkor felhívjuk a betegek figyelmét a kockázatokra, megkérdezzük milyen panaszaik vannak, mit tudnak a érszűkülethez vezető betegségekről, illetve mikor volt utoljára megmérve a vérnyomásuk, és a vércukorszintjük. Ezt követően elvégzünk egy alsó végtagi érszűkület vizsgálatot, hogy megmérjük a boka magasságában, az erekben a nyomást. Összehasonlítjuk a felkarnyomással és egy így képzett egyszerű hányadosból (boka-kar index) meg tudjuk állapítani, hogy a páciensnek van-e érszűkülete. Az érszűkület leggyakoribb okai a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a kórós zsíranyagcsere-zavar és a mozgásszegény életmód. A perifériás érbetegség korai fázisában gyakran tünetmentes marad, így sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, mikor már állapotuk előrehaladottabb. Ilyenkor a beteg terhelésre fájdalmat érez a lábában, amely később már nyugalomban is jelentkezik, végső esetben pedig sebek lépnek fel a végtagon, ilyenkor már csak érhelyreállító műtéttel lehet elkerülni a végtagvesztést- fogalmazott Dr. Soltész Pál egyetemi tanár, a Belgyógyászati Angiológia nem önálló Tanszék tanszékvezetője.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában