Belvízvédelmi készültség van a Tisza és a Hortobágy-Berettyó mentén

Akt.:
Belvízvédelmi készültség van a Tisza és a Hortobágy-Berettyó mentén
© Illusztráció: Derencsényi Istvánm archív
Hajdú-Bihar – Négy védelmi szakaszon rendelt el belvízvédelmi készültséget a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság. Az intézkedésre azért volt szükség, mert az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt a csatornákban és a befogadókban megemelkedtek a vízszintek, így megszűnt a belvizek gravitációs levezetési lehetősége.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) működési területén 12 belvízvédelmi szakasz található. Ezek közül a 09.01-es Tiszai-alsó, a 09.02-es Tiszai-középső és a 09.03-as Tiszai-felső belvízvédelmi szakaszokon elsőfokú, míg a 09.07-es Hamvas-sárréti belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség lépett életbe. Utóbbi azt jelenti, hogy a Hortobágy-Berettyó térségében két műszakban üzemelnek a Tivizig kezelésében lévő szivattyútelepek.

A négy védelmi szakaszon jelenleg összesen 4800 hektárt borít belvíz. Ebből 1200 hektár a vetés, 1000 hektár a szántó és 1600 hektár a rét, legelő. 17 szivattyútelep üzemeltetésével a Tivizig szakemberei az elmúlt 24 órában több, mint 600 ezer köbméter belvizet emeltek át a befogadókba. A védekezésben összesen 38 munkatársuk vett részt.

A belvizet a sok eső okozza. A Tivizig működési területén az elmúlt 24 órában átlagosan 9,8 milliméter csapadék hullott. A rendkívül csapadékos január után (amikor területi havi átlagban 64,1 milliméter csapadékot regisztráltak), februárban eddig 10 nap alatt 22,7 milliméter eső esett átlagosan. Utóbbi a 70 százaléka az erre a hónapra jellemző sokéves átlagnak – olvasható a vízügyi igazgatóság közleményében.

HBN
hirdetés