Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.17. 13:53

"Zengő Gitárok" Nyíregyházán

<p>Nyíregyháza - 2007 őszén a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskolában megalakult egy gitárzenekar, Czakó Erika tanárnő irányításával. A "Zengő Gitárok" nevű zenekar azóta kedden délutánonként próbálnak.</p>

A tagok 16-26 év közötti diákok, akik néhány éve tanulnak szabadidejükben gitározni. Az amatőr zenekar tavaly novemberben debütált a Zeneiskola nagytermében. Majd 2007. december 9-én, vasárnap a budapesti Művészetek Palotájában szerepeltek a Móricz Zsigmond Könyvtár Cimbora-klubjával közösen a Reneszánsz Fesztiválon. Nagy sikert arattak a gitár-tanszak karácsonyi koncertjén is.

Legutóbb húsvét után, március 31-én léptek fel a helyi Kürt utcai díszteremben, a városunk zeneiskolája által szervezettt gitár-kamarazenei találkozó helyszínéül szolgált. A hangversenyen 3 zeneiskola gitárosai szerepeltek. A debreceni és hajdúböszörményi zenész-tanoncok szép műsora után a vikárosok következtek, két kvartett és egy duó után a tíz tagú "Canto Guitarras" lépett pódiumra. Soraikat erősítette közreműködőként négy fiatal művész-tanár: Molnár Kata, Kárpáti Szabolcs, Márton László, és Olajos Gábor.

A kibővített gitárzenekart betanította és vezényelte: Czakó Erika tanszak-vezető.  A lelkes tagok: Tímár Dalma, Sípos Zoltán, Vékony Viktor, Zakor Barbara, Babják Enikő, Béres Mariann, Cseke Barbara, Győrfi Anita, Balázs Dávid, és Király Zoltán

Már a fekete ingesek bevonulása is impozáns volt. Első műsokszámuk Telemanntól a Passepied volt, majd Thorlaksson Flowerland című műve következett. A legnagyon ovációt N. Gade Tangója váltotta ki, ehhez persze Márton László tanár úr szólója is kellett. (Őt külön gratuláció illeti e produkcióért. ) Az utolsóként elhangzó " Les feuilles mortes" J. Kosn-tól azért arathatott sikert, mert egy közismert sanzont dolgozott fel, és ez a kevésbé vájtfülű hallgatóságot is elbűvölte. 

A hangversenyen szülők, barátok, ismerősök mellett más hangszerek tanárai is megjelentek. Kíváncsi volt a műsorra Babka József nyugalmazott igazgató úr is. A találkozó résztvevőit egy különterembe szólították, ahol Papp Istvánné igazgatónő, mint házigazda megköszönte a debreceni MEA Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, és a hajdúböszörményi Bartók Béla Zeneiskola, és a saját intézménye felkészítő tanárainak, és a közreműködőinek munkáját, és egy újabb kamarazenei találkozó szervezésére buzdított.

Czakó Erika tanszak-vezető gitárművész-tanár is megköszönte az együttzenélést. Ezután a névre szóló emléklapok kiosztása, és egy jóhangulatú vendéglátás következett. A közönség tapsvihara, és ez a kis figyelmesség mindenkinek jól esett. 

"A zene mindenkié." hirdette Kodály Zoltán zenepedagógus és zeneszerző. Ezen a szép tavaszi estén is beigazolódott ez, a hálás hallgatóságot is eltöltötte a zenészek iránti tisztelet és a muzsikálók is felszabadultan élvezték a megérdemelt sikert. Köszönet a szervezőknek! Várjuk érdeklődve a folytatást! 
A gitárzenekar honlapja: www. cantoguitarras.eoldal.hu

Balázs Dávid

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!