Nagyvilág

2008.06.22. 18:58

Tömeges matek-pótvizsga Németországban

<p>Németország - Bizonyíthatóan csalások történtek a berlini tízosztályos iskolák júniusi matematika záróvizsgáján.</p>

"Mivel nincs mód a tesztek lokalizált megismétlésére, mind a 364 tanintézményben új írásbeli vizsgát kell tenniük a diákoknak" - fogalmazott a tévében a német főváros oktatási szenátusának irányítója, Jürgen Zöllner.

Számos berlini iskolában már előre kiszivárgott a tizedik osztályosok záróvizsgájának matematika tételsora, ezért a június 11-i tesztet 23-án, hétfőn meg kell ismételni. A részben ingyen, részben anyagi elllenszolgáltatás fejében osztogatott matekdolgozatok papíron, mobiltelefonon, e-mailben terjedtek a tinédzserek között. Az ügyben mintegy 28 ezer fiatalkorú érintett.

"Lehetetlen utólag megállapítani, hogy hányan tudták előre a kérdéseket illetve a válaszokat. Mivel nincs mód a tesztek lokalizált megismétlésére, mind a 364 érintett tanintézményben új, egységes matematika záróvizsgát kell tenniük a diákoknak" - fogalmazott az ARD/ZDF német közszolgálati tévéállomásnak nyilatkozva Jürgen Zöllner a berlini szenátus oktatási tárcájának vezetője.

A bíróság elsőfokon már elutasította a vizsgaismétlés elleni tiltakozó beadványt és a jogi szakemberek szerint a fellebezésnek is kevés esélye van, így a pedagógusok már felszólították 17-18 éves, tizedikes tanítványaikat, hogy hétfőre ne csináljanak programot, mert pótvizsgázniuk kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!