Belvíz – Hetvennégyezer hektárra csökkent az elöntött terület nagysága

Budapest – Hétfőre 74 ezer hektárra csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság az MTI-vel.

A közlemény szerint 11 vízügyi igazgatóság területén, 53 belvízvédelmi szakaszon tartanak fenn belvízvédelmi készültséget. Ebből 23 szakaszon elsőfokú, 29-en másodfokú, egy szakaszon pedig harmadfokú készültség van érvényben.

A védekezéshez a vízügyi szolgálat először vetette be azokat a geoinformatikai eszközöket, amelyeket a múlt év végén szerzett be 9,9 milliárd forintnyi uniós forrásból. Így az Országos Műszaki Irányító Törzs új irányítóhelyiségéből szervezik a védekezést, és bevetették az új, terepfelmérésre alkalmas drónokat. Most használják először azokat a mobiltelefonos alkalmazásokat is, amelyek segítségével a helyszíni védekezésben részt vevők azonnali információkhoz jutnak a vízszintekről és a szükséges intézkedésekről – írták.

Hozzátették: az elkövetkező hat napban az ország területén mindenütt 20 millimétert meghaladó területi csapadékátlagokra lehet számítani, de a Duna-Tisza-közben, valamint az Északi-középhegységben 40-50 milliméter eső is eshet.

– MTI –