Belvíz – 12000 hektár víz alatt a Felső-Tisza vidékén

Összesen 1,9 millió köbméter vizet szivattyúztak ki szombaton a Felső-Tiszán a belvízzel elöntött területekről.

A Tisza hazai és külföldi vízgyűjtő területein szombaton 3-4 milliméter eső esett, ez az árvízi helyzetet nem befolyásolja, de a belvízhelyzetre kedvezőtlenül hatott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő három napban csak kevés csapadékra kell számítani.

A Felső-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és vízügyi Igazgatóság vasárnapi tájékoztatása szerint a Felső-Tisza, a Szamos és a Túr folyó védvonalain árvízvédelmi készültség nincs érvényben. A korábban kialakult árhullámok levonulóban vannak, a folyók apadnak. Csökken a Kraszna folyó vízszintje is, de az I. fokú árvízvédelmi készültséget továbbra is fenntartják. Az árvízvédelmi munkálatok részeként, a Kraszna folyó legkritikusabb szakaszain az igazgatóság munkatársai eltávolították a vízfolyást akadályozó, a mederbe korábban bedőlt fákat.

A Beregben és a Tisza-Szamosközben I. fokú, Felsőszabolcs 3 védelmi szakaszán valamint a Szamos-Krasznaközben pedig II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Szombaton 11 nagyteljesítményű szivattyútelep összesen 1,9 millió köbméter belvizet emelt át a földekről a vízfolyásokba. Az elmúlt napok esőzései miatt azonban az elöntött területek nagysága alig változik. A legfrissebb információk szerint 12 ezer hektáron van belvíz.

A térségben a Nyírségi és a Felsőszabolcsi Vízgazdálkodási Társulat II. fokú készültséget fenntartva végzi a belvíz elleni védekezést. A települési önkormányzatok közül Barabás megszüntette, Kisar pedig I. fokúra mérsékelte a belvízvédelmi készültséget. A többi település – Dombrád, Nagyecsed, Nagyhalász, Ibrány, Paszab, Tiszabercel – esetében nincs változás, a korábban elrendelt készültségek érvényben vannak.

Az szombaton az ár- és belvízvédekezésben 151 ember, valamint 27 gép és jármű vett részt. A február utolsó harmadában indult védekezés a becslések szerint eddig 35 millió forintba került.