Belső vizsgálatot rendelt el az izraeli kormány a hajóakció ügyében, és jóváhagyta a vizsgálóbizottságot

Belső vizsgálatot rendelt el hétfőn az izraeli kormány a május 31-i kilenc halálos áldozattal járó tengeri kommandós akció ügyében, és már jóvá is hagyta a vizsgálóbizottságot. A döntést azonnal elutasította Törökország, és elutasították a palesztinok is.

A jeruzsálemi kormány döntése értelmében háromfős bizottság alakul, amelyhez csatlakozik két külföldi megfigyelő. A bizottság azt fogja megvizsgálni, hogy mennyiben volt törvényes a Szabadság Flottillának nevezett és állítólag gázai segélyeket szállító konvoj egyik hajója elleni akció. Az akcióban kilenc török, köztük egy török-amerikai kettős állampolgár halt meg. Az izraeliek szerint a hajót megszálló kommandósokra fegyverekkel támadtak az utasok.

Izrael nem alkalmas

Ankara szerint Izrael nem alkalmas arra, hogy részrehajlás nélkül vizsgálja ki az ügyet. A palesztin elnök, Mahmúd Abbász szerint a belső bizottság felállítása nincs összhangban az ENSZ Biztonsági Tanácsának követelésével, hogy nemzetközi legyen az ügy kivizsgálása. Törökország szintén az ENSZ irányításával végzett vizsgálatot követel azzal fenyegetőzve, hogy ellenkező esetben felülvizsgálja kapcsolatait Izraellel.

Nem tudni minek a megyfigyelők

A kormány által hétfőn jóváhagyott bizottság egyik tagja az izraeli Legfelső Bíróság nyugalmazott bírája, a 75 éves Jakov Tirkel. Másik tagja a szintén nyugdíjas, egykori tábornok, a 86 éves Amos Horev, valamint a nemzetközi jog ismert professzora, a 93 éves Sabtaj Rosen. Hozzájuk csatlakozik a két külföldi megfigyelő, a 65 éves Nobel-békedíjas ír David Trimble, és a kanadai hadsereg volt jogi főtanácsadója, az 55 éves Ken Watkin. Egyelőre nem tudni, hogy a két megfigyelőnek milyen jogköre van a bizottságban.

A kormány által összeállított háromfős bizottság tagjainak életkora máris gúny tárgya Izraelben. A sajtó egy része szerint a tagok életkora azt bizonyítja, hogy a kormány “humorérzéke kiemelkedő”. A bizottság mellett vizsgálódik az izraeli hadsereg is, amely a múlt héten kezdte el tevékenységét a nyugalmazott brigádtábornok,Giora Eiland vezetésével. Következtetéseik a Tirkel-bizottság fogja összegezni.

– Független Hírügynökség –