Belovai István volt Rózsa Flores CIA-s kapcsolata?

A bolíviai ügyészség közlése szerint egy néhai magyar kémen, Belovai Istvánon keresztül állt kapcsolatban az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségével (CIA) Eduardo Rózsa Flores – írta a héten a bolíviai sajtó.

A magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa-Florest, a romániai magyar Magyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert 2009 április 19-én egy Santa Cruz-i rajtaütésben ölték meg. Őket és letartóztatott társaikat, a bolíviai-horvát Mario Tadicot és magyar Tóásó Elődöt azzal vádolják, hogy merényletet terveztek a bolíviai elnök, Evo Morales ellen.

Az ügyben vizsgálódó ügyész, Marcelo Sosa azt mondta, hogy Flores számítógépén több e-mail-t is találtak, amelyeket a 2009-ben elhunyt Belovai Istvánnal váltott. A bolíviai ügyészség szerint Belovai iratokkal, valamint technikai és pénzügyi segítséggel látta el a csoportot, amely állítólag Morales elnök ellen akart merényletet végrehajtani. A “Scorpion B” fedőnvete használó Belovai a Balkánon ismerkedett össze Floresszel – tette hozzá Marcelo Sosa.

Belovai István tavaly novemberben az Egyesült Államokban halt meg. Korábban a londoni magyar katonai attaséi hivatal tisztje volt. 1985-ben életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott, amiért az Egyesült Államoknak kémkedett. Az egykori Magyar Néphadsereg alezredesének 1990-ben Göncz Árpád akkori köztársasági elnök kegyelmet adott, és szabadon engedték börtönéből.