Belga lap: a migrációs hullámot kihasználva érkezett a párizsi és brüsszeli merényleteket elkövető terroristák segítője

Brüsszel – A migrációs hullámot kihasználva érkezett Szíriából Európába a párizsi és a brüsszeli terrortámadások egyik elkövetője és annak szír származású segítője – közölte a La Libre Belgique belga napilap kedden.

A beszámoló szerint hamis papírokkal és álnevet használva érkezett a nyugat-balkáni útvonalon keresztül Ahmad Alkhald, aki segítője, és tanácsadója volt a 2015 novemberében Párizsban elkövetett merényletek elkövetőinek és a tavaly márciusban, Brüsszelben öngyilkos merényletet elkövető Najim Laachraouinak.

A napilap tájékoztatása szerint Ahmad Alkhald DNS-ét megtalálták a párizsi terrortámadás elkövetői által belgiumi rejtekhelyeként használt lakásokban és azokon a robbanómellényeken, amelyeket a párizsi terroristák használtak.

A szíriai születésű, 24 éves Alkahald az információk szerint a merényletek előtt Macedóniában találkozott a svéd állampolgárságú Osama Krayemmel (aki később a brüsszeli Maelbeek metrómegállóban öngyilkos merényletet tervezett elkövetni, de végül elállt szándékától és elhagyta a helyszínt). Macedóniai találkozásukat követően a két férfi együtt utazott Nyugat-Európa felé. Krayem álnéven két szobát foglalt a németországi Ulmban. A párizsi terrortámadások szervezéséért és lebonyolításáért felelőssé tett Salah Abdeslam 2015. október elején innen vitte bérelt autóval Brüsszelbe Alkhaldot és Krayemet.

Abdeslam hamis belga igazolványokkal látta el Alkahaldot, akinek útvonala a beszámoló szerint végigkövethető Szíriától Belgiumig. Tudható az is, hogy 2015. november elején elhagyta a belga fővárost és Ausztrián keresztül Magyarország területére lépett, ahol a magyar hatóságok igazoltatták a Bécs-belgrádi vasútvonalon. A feljegyzések szerint a fiatalember azt állította, Ulmból indult, hogy visszatérjen Törökországba.

Az információk szerint ezt követően visszautazott Bécsbe, ahol repülőre szállt Ankara felé. Távozása után, három nappal a párizsi terrortámadásokat követően egy időre nyomát vesztették a hatóságok. Később fény derült arra, hogy visszautazott Szíriába, és ott, Rakkában ismét az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakozott, ahol segítséget nyújtott Najim Laachraouinak a párizsiaknál erősebb hatású bombák gyártásának előkészítésében, azokat később az öngyilkos merénylő Brüsszelben hozta működésbe.

A 24 éves Najim Laachraoui a hatóságok szerint 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez Szíriában, majd a menekülthullámot kihasználva illegálisan Magyarországon keresztül Belgiumba utazott.

A belga főügyészség szerint Laachraoui egyike azoknak, akiket Salah Abdeslam bérelt autóval Magyarországról, a Keleti pályaudvarról Belgiumba szállított. Autójukat szeptember kilencedikén ellenőrizték az osztrák-magyar határnál, ahol – mint később kiderült – az utasok hamis személyazonosító okmányt mutattak fel.

Najim Laachraoui 2015 márciusában társával, Ibrahim El Bakraouival – 15 ember életét kioltva – öngyilkos merényletet követett el a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren.

2016. március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, amelyben harmincketten meghaltak és 340-en megsérültek, köztük két magyar.

2015. november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember halt meg. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között.

Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

– MTI –