Belépett a Mexikói-öbölbe az Alex trópusi vihar

A Mexikói-öbölbe érkezett hétfőn az Alex névre keresztelt trópusi vihar, amely a hétvégén legkevesebb tíz ember életét követelte Nicaraguában, Guatemalában és El Salvadorban.

A korábban már erejét vesztett Alex helyi idő szerint vasárnap éjjel ismét trópusi viharrá erősödött vissza, és 75 kilométer per órás széllökésekkel kísérve, a mexikói Campeche-től délnyugatra lépett be a Mexikói-öbölbe – közölte a miami székhelyi nemzeti hurrikánközpont (NHC). A központ szerint ráadásul a vihar tovább erősödhet a következő 48 órában, és akár a hurrikán-szintet is elérheti.

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a vihar nem csak közvetlenül érintheti az öbölben zajló tisztítási munkálatokat, de az általa keltett hatalmas hullámok önmagukban is hátráltathatják az olajszennyezés megállításán dolgozókat.

Az Alex a közép-amerikai hatóságok szerint legkevesebb tíz halálos áldozatot követelt eddig. A nicaraguai Esteli városában hatan, El Salvador partvidékén ketten, Guatemala nyugati részén pedig szintén ketten vesztették életüket a medrükből kilépő folyók, vagy földcsuszamlások miatt.

Életveszélyes áradások és sárlavinák várhatóak

Az előrejelzések szerint ráadásul a vihar miatt további 10-20 centiméternyi csapadék esik a nap folyamán a közép-amerikai térségben, ahol az NHC figyelmeztetése szerint “életveszélyes áradások és sárlavinák” várhatók.

A térség idei első komoly vihara az Agatha névre keresztelt trópusi vihar volt, amely májusban ért partot Guatemalában. A vihar által hozott heves esőzés okozta áradások 275 ember életét követelték a közép-amerikai térségben.

– Független HÍrügynökség –