Bélelik a Békás-tavat, töltik a játszóteret

Hamarosan elkészülnek
Hamarosan elkészülnek - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Július második felében bárki megnézheti az elmúlt tíz hónapnyi munka eredményét a Parkerdőben.

A héten a Békás-tavat bélelik, ezzel csökkentve a vízáteresztő képességét. Épp az ellenkezőjét igyekeznek elérni a térkövekkel, amelyeket szintén a napokban helyeznek el a Parkerdőben. Papp László alpolgármester hangsúlyozta: az aszfalttal szemben nagy előnye a modern burkolatnak, hogy az illesztéseknél átereszti a vizet. A hónap közepén feltöltik a tavat. A parton lesz egy új játszótér, amelynek az alépítményi munkálatai már az elmúlt héten megkezdődtek, hamarosan az eszközöket is a helyszínre szállítják. Akárcsak a felnőttek „játszóterére”, a kondiparkba. Folyamatban van a kerékpárút kialakítása és a sokat vitatott drótkerítést eltakaró sövény telepítése is.

– A kerítés a pályázat része, amit az elfogadott műszaki tartalommal kötelesek vagyunk végrehajtani – válaszolta kérdésünkre az alpolgármester, hozzátéve: civilekkel egyeztetve az önkormányzat a többletköltség vállalása mellett átalakította az eredeti terveket és egy lényegesen magasabb, szebb sövényt telepítenek, amely eltakarja a dróthálót. Annak érdekében, hogy 1-2 év múlva már csak a zöld növényzetet láthassa az arra járó, a telepítés sávjában öntözőrendszert helyeznek el és teljes talajcserét hajtottak végre. Az erdőre jellemző homokos talajréteg helyett tápanyagban gazdag földben növekedhetnek a növények.

A biztonsági szolgálat és kamerarendszer mellett a drótfonat szükségességét a tanösvény faeszközeinek védelmével indokolta.

Kiemelte: a fejlesztés része egy olyan erdei út kialakítása, amelynek segítségével az őshonos állatokat ismerhetik meg az érdeklődők. – Az elrejtett, csapások mellé helyezett kilátók, padok nincsenek kamerával védve és a diszpécserközpontból sem látható az erdő egész területe. Jó pár ember alkalmazására lenne szükség ahhoz, hogy a beépített milliárdos értékek biztonságban legyenek – érvelt Papp László, aki a tavasszal megrongált fancsikai erdei pihenőhely esetét is felhozta példaként.

HBN

További részletek a Napló mai számában.