Békés Újév

Békés Újév
Magyarországon egyedülálló hagyománynak mondható, Hajdúszoboszló városának új esztendőt köszöntő népszokása a „csergetés”. Sok ünneplő talán nem is sejti, hogy milyen esemény kapcsán alakult ki ez a nem éppen csendes ünneplés.

A XVII. századi török dúlás idején egy szilveszteri délutánon Hajdúszoboszló csodával határos módon menekült meg az ellenség karmaiból. Amíg a férfi lakosság a hatalmas túlerővel szállt szembe, a nők és a gyerekek a közeli nádasban és a templomot övező erőd falai között rejtőztek el. Az ilyenkor szokásos néma rettegés helyett ők azonban hangos csörömpöléssel és kiabálással akkora lármát csaptak, hogy a közelben harcoló török csapatok a magyarokat kisegítő erősítést vélték hallani és megfutamodtak.

A városba visszafelé tartó szoboszlói vitézeknek a templom ablakainak kivilágításával és hosszú harangozással segítették a hazatalálást. A karikás ostorok pattogását, és a kolompok csörgetését az idő múlásával szépen lassan átváltották a színes műanyag trombiták, a csillagszórók és a petárdák. Az elmúlt esztendőkben aztán ez a kedves népszokást egyre balesetveszélyesebb és tartalmatlanabb zajongássá csökevényesedett.

A főutca két partján hömpölygő tömeg kedvenc szórakozásává vált a petárdák és más vidám lángoló szerkezet emberek közé dobálása. A templomban harangoztak, a város gondoskodott a csodaszép tűzijátékról, a rendőrség kordában tartotta az emberáradatot de az esemény egyre távolabb került a mögöttes tartalomtól.

Szerencsére a néhány napja elbúcsúztatott óévet már egy sokkal barátságosabb és nyugodtabb lefolyású ünneplés övezte. Betudható ez a petárda használat tiltásának de legyünk optimisták és feltételezzük a lehető legjobbat. Az emberek talán jobban odafigyelnek egymásra, és már nem az a legemlékezetesebb a Szilveszterben ha önkívületben üvöltve szórjuk az előttünk haladó nyakába a csillagszórót.

A Tűzoltóságnak egyetlen helyre sem kellett kivonulnia a Mentők pedig a korábbi években előforduló súlyos égési sérülésekhez és petárdák okozta sebesülésekhez képest jelentős javulásról számoltak be.

– Márton Bálint –