Bekeményítenek a 4-es főúton

Bekeményítenek a 4-es főúton
Hajdú-Bihar – Mostantól havi rendszerességgel fogják ellenőrizni az ország egyik legveszélyesebb főútját, a 4-es számú főutat a közlekedésbiztonsági helyzet javítása és a balesetek megelőzése érdekében.

Az akcióban nem csak a rendőrök, hanem a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a BRFK Bevetési Főosztály, a Katasztrófavédelem, valamint a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai is részt vesznek, ugyanis a sebesség ellenőrzés és az ittas járművezetők kiszűrése mellett a tehergépkocsik műszaki állapotát, AETR-ADR vizsgálatokat illetve a megyénkbe érkező járművek egyéb migrációs vizsgálatát is elvégzik.

Gyorsan mennek

Az első alkalomra február 26-án került sor. Az ezt kísérő sajtótájékoztatón elhangzott: a 4-es számú főút Magyarország leghosszabb és legveszélyesebb főútja, mely Budapesttől Záhonyig ér. Nagy a személy- és teherforgalma, a balesetek aránya országos viszonylatban is magasnak tekinthető. A 4-esen évente több száz személyi sérüléses baleset történik köszönhetően a forgalom nagyságának, illetve hozzájárulnak ehhez az úttest adottságai is, így például az, hogy számos olyan szakasz van, amely előzésre és gyorshajtásra alkalmas.

Hajdú-Bihar megyében 2009-ben 88 személyi sérüléses baleset történt a 4-es számú főúton. Ebből 10 halálos, 27 súlyos, 51 esetben könnyű volt a baleset kimenetele. Az okok között továbbra is a sebesség helytelen megválasztása, illetve a gyorshajtás alkotja a legnagyobb hányadot.