Bekeményít a hivatal az egységes városképért: bonyodalmak egy debreceni pavilon körül

Gara Gyula a Kossuth téri cukrászdája előtt: (most már) nemigen tud mit tenni
Gara Gyula a Kossuth téri cukrászdája előtt: (most már) nemigen tud mit tenni - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Nagy erőfeszítéseket tesznek az egységes városkép kialakítására. Ezért most már bevezették, hogy minden pavilon felállítását, illetve egy meglévő épülethez bővítésként csatlakozó fedett teraszt csak úgy engedélyeznek, ha ahhoz nem csak látványtervet, hanem kiviteli tervszintű dokumentációt nyújt be a kérelmező. Ezzel akarják elkerülni, hogy az engedélyezetthez képest megváltozzon az anyaghasználat, a részletképzés vagy szerkezeteknek a mérete a kivitelezés közben. Ez vonatkozik minden közterületi építményre, mert ezek kézzelfogható közelségbe kerülnek az emberekhez, kvázi utcabútoroknak számítanak. Minderről China Tibor, a város főépítésze beszélt annak kapcsán, hogy a tavaly még megfelelt utcai pavilonok idén már miért nem állják ki az idő próbáját, aminek az egyik kárvallottja a várostól 2003-ban Mecénás-díjat kapott Gara Cukrászda tulajdonosa.

Sokan sokszor cserélnének az ismert mestercukrásszal és cukrászda tulajdonossal, Gara Gyulával, de mostanában biztosan nem. Egy hónapja jár kálváriát, mert a jó idő dacára nem árulhat fagylaltot az utcán. Ez a jelentéktelennek tűnő eset azért érdemel nyilvánosságot, mert korkép, de a cikk talán azt is tisztázza, nem inkább kórkép-e.

Tavaly már korrigált

A történet előzménye, hogy az Aranybika épületében található Gara Cukrászda adottságait kihasználva a tulajdonos minden évben engedélyt kér az üzlete előtti terasz kialakításához, amit fagylaltárusítással tesz még gazdaságosabbá. Itt érdemes idézni a főépítészi iroda vezetőjének, Sziki Gyulának a lapunkhoz eljuttatott válaszából:

Szakmai követelményünk, hogy az ott megjelenő köztéri elemeknek meg kell felelniük a magas szintű építészeti, anyaghasználati, színdinamikai elvárásoknak, és kialakításukkal, fenntartásukkal pozitív példát kell, hogy mutassanak.

Ezzel Gara Gyula sem vitatkozik, és – mint mondja –, tanult a tavalyi esetből, amikor saját üzleti érdekeit szem előtt tartva kicsit változtatott az engedélyben jóváhagyott fagylaltos pavilonon. A vitát közte és a hivatal között ugyanis a fagy­laltárusítás mikéntje okozta, és okozza. A főépítészi iroda tavaly meghatározott méretekkel és „színdinamikával” hagyta jóvá az ahhoz megfelelő pavilon felállítását, ám az idén még így sem.

A miértre ismét az irodavezetőnek elküldött kérdésekre érkezett válaszokból idézünk: „Sajnálattal tapasztaltuk azonban azt, hogy a terasz nem az előzetesen egyeztetett, szakmailag kontrollált formában működik. Így például az árusító pultot az engedélyezett tervektől eltérően trapézlemezzel fedték le, előzetes egyeztetés nélkül további reklámhordozó berendezés került ki az épületre, az üzemeltető a pult környezetét rendezetlen formában tartotta fenn, valamint a műemlékileg védett épület portálszerkezetére, a vendéglátó egység üvegportálja és bejárata felett, a homlokzatra merőlegesen, a közterületbe benyúló acél szerelvényt helyezett ki.”

Az ismert mestercukrász elismeri, jóhiszeműen tért el a tervtől, mert egy kis reklámot akart magának, amikor a pavilonra feltette a logóját és azt is kiírta, milyen célt szolgál. Ám, amikor ezt felrótták neki, azonnal leszereltette az engedély nélküli elemeket, és az idén már ennek tudatában készült a tervnek megfelelő pavilon kihelyezésére áprilistól. Ekkor érkezett a hideg zuhany: felállíthatja a teraszt, de pavilon nélkül, legfeljebb egy fagylaltos pulttal.

Szóban ígéretet kapott

Laikus számára nem tűnik nagy különbségnek, de Gara Gyula több érvet is felsorol amellett, miért lehetetleníti ez el az utcai árusítást.


g2

Fotó: Derencsényi István


Ebből a legfontosabb, hogy a meleg időjárás hatását árnyékolással (erre szolgál a pavilon) ki kell védeni, de nem mellékesen a cukrászda ajtaját is ki kellene bontani a pult mozgatásához. A legnyomósabb érve azonban, hogy a téli időszakban is azért foglalkoztat dolgozókat, mert a holt szezon után a jó időben ők árulják a fagylaltot a teraszon. Ennek a hatékonysága messze meghaladja az épületből történő kiszolgálásét, és az így keletkező bevétel pótolja az előző időszak forgalomkieséseit. Mivel több éve ez a gyakorlat, nem érti, mi változott meg tavaly óta, de főleg azt nem, miért a szezonkezdés előtt két nappal tudhatta csak meg, hogy nem engedélyezik a pavilon felállítását. Állítja, arra pedig ígéretet kapott China Tibor főépítésztől is, amikor személyesen megkereste az ügyben.

A főépítész lapunknak elmondta, szóban valóban áldását adta rá, amennyiben az általa kért módosításokat végrehajtják, majd a helyszínt bejárva úgy látta, a jelen helyzetben mégsem helyezhető el úgy egy pavilon, hogy az a nagy múltú Aranybika környezetébe városképileg illeszkedjen. Ezen túl aggályosnak tartotta az épület megközelítését akadályozó, a bejáratra túlzottan rátelepülő építményt.

Biztató egyeztetés, de…

Természetesen a miértre ismét csak kíváncsi volt Gara Gyula, aki minden kompromisszumra kész lett volna, de erre vonatkozó értesítést nem kapott, s közben kitört a fagylaltszezon, ezért szerkesztőségünkben mondta el érveit, melyeket kérdéseinkkel együtt továbbítottunk a városházára. Onnan a főépítészi iroda válaszát kaptuk meg, ezzel szembesítettük a vállalkozót, s ekkor úgy tűnt, csak egyeztetés kérdése, és megnyugtatóan rendeződhet a pavilon kihelyezésének az ügye. Sziki Gyula irodavezető részletes válaszában ugyanis ez is szerepelt:

Az irodánk, mint ahogy az elmúlt években, jelenleg is arra törekszik, hogy az érintettekkel közös együttműködés útján alakítsuk ki azokat a városképi elvárásokat, amelynek eredményeként mind a vendéglátó egységet működtető vállalkozások érdekei, mind a városképi elvárások érvényesülhetnek.

De hisz akkor mindkét fél egyet akar! – gondolhattuk, és a múlt hét közepén megtörtént az egyeztetés. Ezen részt vett a főépítész, az irodavezető és a vállalkozó, aki egy napig azt hihette, sikerült a megegyezés. Ugyanis részletesen megtárgyalták, milyen változtatásokkal (a szálloda bejáratától távolabb helyezve, világos színűre festve, saját reklám nélkül) állítható fel újra a pavilon. Aztán kapott egy telefont, hogy a főépítész még sem engedi. Jelenleg itt tart a történet, és a meteorológia a hét végére melegedést ígér…

Mi változott egy napon?

Miért változtatott a véleményén az egyeztetés után? – kérdeztük China Tibort. A lap első oldalán leírt érvelése mellett a főépítész annyival magyarázta a megmásíthatatlannak tűnő döntést, hogy azt több fórumon is jóvá kellett hagyatni, mivel várospolitikai kérdés. Hozzátette, az Aranybika főbejáratának túloldalán tavaly felállított másik pavilon sem kapott idén engedélyt. Csak egy, a teraszon lévőkkel megegyező kialakítású, felhúzható napernyővel ellátott fagylaltos pult fér bele az Aranybika előtti városképbe, de ez a közterületeket érintő szemlélet a város egészére vonatkozik, amit – ígéri – a jövőben érvényesíteni is fognak.

Ez persze Gara Gyulát nem vigasztalja, kiesett bevételét nem pótolja…

– Égerházi Péter –