HAON Sziréna

2018.01.18. 07:49

Megérkezett az új jármű a ladányi tűzoltóságra

Püspökladány - A főigazgató szerint magasabb szintű, megnyugtató védelmi képességet garantálnak.

Püspökladány - A főigazgató szerint magasabb szintű, megnyugtató védelmi képességet garantálnak.

A Sárrét menti város tűzoltósága is kapott egy járművet abból a tizenötből, amelyet a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága adott át tizenöt településnek nemrégiben. A beruházás a „Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése – tűzoltógépjármű-fecskendők rendszerbe állítása” nevű projektben valósult meg, amelynek célja a magyarországi tűzoltógépjármű-park fejlesztése, a meglehetősen színes paletta egységesebbé tétele. A hazai tűzoltóautó-gyártás újjáélesztése és a sorozatgyártás beindítása óta a mostani a hatodik alkalom, amikor új járművek kerülnek a rendszerbe. Az ezentúl Bátonyterenye, Csorna, Gödöllő, Kazincbarcika, Kecskemét, Marcali, Mezőcsát, Mezőkovácsháza, Mohács, Ózd, Püspökladány, Szerencs, Tiszaújváros és Vác tűzoltóságán szolgáló tizenöt HEROS-RÁBA AQUADUX-X 4000-el már összesen kilencven ilyen fecskendő szolgál az ország különböző pontjain.

Az átadandón dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató elmondta, hogy az új tűzoltó-gépjárművek egy modern, egységes védelmi rendszer alappillérei, és egy magasabb szintű, megnyugtató védelmi képességet garantálnak.

Hazai terepre tervezve

A több mint 100 millió forint értékű jármű kialakítása és felszerelése folyamán figyelembe vették a hazai terepviszonyokat. Szempont volt az is, hogy az országban milyen káreseményeknél kell a leggyakrabban alkalmazni a szereket. A járműre az eszközöket a magyar beavatkozó tűzoltók által jelzett igényeknek megfelelően málházták. A 16 tonna össztömegű jármű úttartása kiváló, stabil, jól vezethető, 27 fokos oldaldőlésig borulásbiztos. A fecskendő futóműve és fékrendszere olyan méretezéssel és kivitelezéssel készült, hogy tartósan, meghibásodás nélkül bírja a folyamatos, többtonnás terhelést (felépítmény, oltóanyag, málházott eszközök), valamint a különböző terepviszonyokat és időjárási körülményeket.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!