Beindult az eljárás a három gyalogost elgázoló férfi és társa ügyében

Beindult az eljárás a három gyalogost elgázoló férfi és társa ügyében
© Illusztráció
Debrecen – A sofőr és utastársa nem állt meg, hazament, és lefeküdt aludni.

Iratismertetéssel kezdődött a bírósági eljárás a Debreceni Járásbíróságon annak a férfinak az ügyében, aki ittas állapotban elgázolt három gyalogost tavaly szeptemberben a Külső-Létai úton. A törvényszék tájékoztatása szerint a másodrendű vádlott T. Imréné annak tudatában engedte át a gépjármű kormányát, hogy tudta, az elsőrendű vádlott P. Olivér ittas állapotban van. Előbbi nem tett vallomást, utóbbi pedig úgy nyilatkozott, hogy bűnösnek éri magát, amiért ittasan vezetett.

A vád szerint a 35 éves férfi a felezővonalnál ütötte el a gyalogosan közlekedő B. B.-t, illetve másik két személyt. B.B. egy hónappal később kórházban életét vesztette. A baleset után a vádlottak nem álltak meg, hazahajtottak. Noha összekaptak azon, hogy el kellene menni a rendőrségre, végül mindketten lefeküdtek. Másnap otthonukból állították őket elő.

A vádhatóság szerint a sofőr fékezés nélkül, mintegy 50-55 kilométeres sebességgel gázolt. A gyalogosok a közvilágítás fényében 76-80 méterről már észlelhetőek voltak, így P. Olivér e sebesség mellett fékezéssel féktávolságon kívül észlelhette volna a gyalogosokat.

A férfit halált okozó, ittas állapotban elkövetett közúti járművezetés bűntettével és a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével, míg T. Imrénét halált okozó jármű vezetésének tiltott átengedése bűntettével, valamint segítségnyújtás elmulasztásának vétségével vádolják.

HBN