Befejezte helikopter-vezetői tanulmányait Harry herceg

Befejezte helikopter-vezetői tanulmányait Harry herceg, a brit trónörökös kisebbik fia – közölte pénteken a Buckingham palota.

A brit uralkodócsalád hivatala megerősítette: a herceg azt reméli, hogy mielőbb visszatérhet Afganisztánba a harcoló brit csapatokhoz.

A palota bejelentése szerint a 25 éves herceg csütörtökön fejezte be a kurzust. Jövő pénteken lesz a vizsgabemutatója, addig pedig eldöntheti, Lynx vagy Apache helikopterrel kíván-e repülni, habár a végső döntés katonai parancsnokáé.

Harry tíz hétig szolgált az afganisztáni brit erők kötelékében 2007-2008-ban. A brit média azonban úgy tálalta a katonai szolgálatát, hogy a palota végül túl veszélyesnek tartotta az afganisztáni küldtetést, ezért a hadsereg hazarendelte. A herceg azonban nem csinált titkot abból, hogy vissza akar térni Afganisztánba. “Fantasztikus lenne újra kijutni oda, és a legnagyobb esélyem, hogy ez megtörténjen, ha helikopteren érkezem meg” – mondta tavaly júniusban.

A palota bejelentése szerint Harry a 22 hetes kurzus idején több mint 90 órát repült egy Squirrel típusú helikopterrel, és a végén tanárai kijelentették, hogy képzett pilóta lett, aki képes vezetni egy Apache vagy egy Lynx gépet. Az előbbit vetik be a NATO-erők a tálibok elleni harcban, az utóbbit inkább felderítési és szállítási feladatokra használják.

– Független Hírügynökség –