Befejeződött az intelligens anyagok kutatása az egyetemen

Befejeződött az intelligens anyagok kutatása az egyetemen
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Az orvostudomány, a textilipar is hasznosíthatja az eredményeket.

Befejeződött az „Intelligens funkcionális anyagok: Mechanikai, termikus, elektromágneses, optikai tulajdonságaik és alkalmazásaik” című pályázat, amelyet a Debreceni Egyetem (DE) az MTA Atommagkutató Intézet és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. (BAY-LOGI) alkotta konzorcium nyert el. Ezen időszakban közel kilencvenen vettek részt a kutatásokban, köztük negyvenhárom fiatal tudósjelölt.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

A projekt vezetője, Dr. Kéki Sándor (alkalmazott kémiai tanszék) egy hétfői sajtótájékoztatón elmagyarázta, mik is azok az intelligens anyagok. – Olyan anyagokról beszélünk, amelyek különböző külső ingerek (nedvesség, fény stb.) hatására programozott válaszokat adnak. Például az alapmemória anyagok hőmérséklet-változást követően meghatározott alakot vesznek fel, az öngyógyító anyagok sérülések, vágások után is fel tudják venni eredeti formájukat.

Csontimplantátum

A mostani kutatássorozat eredményeit az űrkutatók, orvosok is tudják majd használni, de akár a textiliparban is hasznosulhatnak egyes felfedezések. Lenkeyné Bíró Gyöngyvér, a BAY-LOGI intézetigazgatója elmondta, bár elsősorban alkalmazott, az ipar számára közvetlenül hasznosítható fejlesztésekkel foglalkoznak, azért alapkutatásokban is részt szoktak venni épp azért, hogy azokból további eredményes kísérletek révén tudjanak hasznos eredményeket produkálni. A projekt során például olyan titánhabot tudtak előállítani, amely alkalmas lehet emberi implantátumok készítésére. A titán biokompatibilis anyag, emiatt alkalmas csontpótlásra. Sűrűsége azonban nagyobb a humán csontokénál, ám most sikerült ezt a problémát áthidalni, ami hatalmas előrelépés lehet az orvostudomány számára.

HBN-VÉZS