Befejeződött 34 bihari települési hulladéklerakó rekultivációja

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: HBN archív
Berettyóújfalu, 2014. június 12., csütörtök (MTI) – Befejeződött 36 bihari település 34 szilárdhulladék lerakójának helyreállítása, a csaknem kétmilliárd forintos beruházás 85 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát a magyar állam finanszírozta – közölte a Bihari Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás elnöke csütörtökön, a projektzáró sajtótájékoztatón.

Muraközi István elmondta: a rekultiváció során több mint 400 ezer köbméter hulladékot mozgattak meg és tüntettek el a felszínről, visszaállítva ezzel az eredeti környezeti állapotokat.

A projekt során sikerült a korábbi környezetszennyezési ártalmakat felszámolni, aminek eredményeként több mint 86 ezer lakos számára lett tisztább a környezet, csökkent a vízbázisok veszélyeztetettsége, nőtt a terület értéke, a jövőben pedig a mezőgazdasági művelés alatt álló területeket sem árasztja el a szél által odahordott hulladék, így egészségesebb élelmiszer állítható majd elő – sorolta a beruházás előnyeit Muraközi István.

A részletekről szólva elmondta: 26 településen a hulladékot átrostálták, a használható anyagot visszaterítették a földre és helyreállították a táj eredeti állapotát, a fennmaradó hulladékot pedig elszállították. Öt lerakónál együtemű rekultiváció történt, vagyis a hulladékot helyben tömörítették, majd végleges zárószigeteléssel látták el.

Berettyóújfalu, Biharkeresztes és Püspökladány esetében kétütemű rekultiváció valósul meg: ezeken a helyeken első lépésben a hulladék átmeneti fedőréteget kapott, és 10-15 évi tömörödés után zárják majd le véglegesen a lerakókat.

A rekultivációt követően őshonos növényekkel telepítik be a régi lerakókat, az utógondozás pedig a tulajdonos önkormányzatok feladata. Így az ő kötelezettségük lesz valamennyi, az engedélyben meghatározott feladat elvégzése (például az illegális lerakás megakadályozása, a terület kaszálása, a monitoring kutak mintázása).

– MTI –