Beért a munka a szektorlabdásoknál

Beért a munka a szektorlabdásoknál
© Fotó: Magánarchívum
Debrecen – A cívisvárosi játékosoknak lesz mit ünnepelniük az év végén.

Egy magyar eredetű futballutánzó játék, ami sportággá nőtt az idők folyamán. Azonban keveset tudunk erről a sportról és ezzel a kevés információval a birtokunkban hajlamosak vagyunk összetéveszteni a gombfocival. Ezzel nincs is túl nagy gond, hiszen a sportág szerelmesei is így hívják néha a szektorlabdát, már csak az előd tisztelete végett is. A szektorlabda a sokak által jól ismert gombfoci játékból fejlődött ki és vált sportággá, immár 25 éve.

1992 óta Debrecenben is jelen van a szektorlabda, és kezdetben népes tábora volt az új kezdeményezésnek. A technikai fejlődés és a felgyorsult mindennapok azonban visszább vetették a népszerűségét, de annak a lelkes társaságnak a magja a mai napig aktív résztvevője a különféle rendezvényeknek. Kezdetben az IPK adott otthont az edzéseknek, most az Ifjúsági Házban pattog a labda. Országos bajnokságokon, nemzetközi megmérettetéseken vettek részt a cívisvárosi játékosok, ahol szép sikereket is értek már el, megannyi éremmel és serleggel büszkélkedhetnek. A különféle bemutatókon való részvétel már csak hab a tortán. Azonban az idei év hozta el számukra az igazi dicsőséget.

– Idén szeptemberben rendezik hetedik alkalommal a szektorlabda világbajnokságot Budapesten, amelyen három versenyzőnk már jogot szerzet a részvételre, valamint további kettő fog még kemény mérkőzéseket vívni azért, hogy magukra húzhassák a címeres mezt. Tíz-tizenkét országból várunk közel száz versenyzőt, Dél-Amerikától Ausztráliáig, a világ minden pontjáról. Három évvel ezelőtt Rio de Janeiróban volt a vébé, azon „másfél” játékosunk vett részt – egy versenyzőnk tartalék volt, és szükség is volt a részvételére, miután az egyik válogatott játékos visszamondta az utat – és szerepelt sikeresen, így az idei év mindenképpen azt mutatja, hogy sikerült fejlődnünk az elmúlt időszakban. Mondhatni megdupláztuk az erőnket. Annak ellenére mondom ezt, hogy a szövetség és azon belül a klubok is állami támogatás híján, önerőből tartják fenn magukat. Esetünkben az Ifjúsági Ház és a DEAC ad annyi segítséget, hogy legalább legyen hol és mivel edzéseket tartanunk, ezért nagyon hálásak is vagyunk nekik. Egy esetleges utánpótlás-bázis kiépítésére azonban gondolni sem merünk, pedig lennének gyerekek, fiatalok, akiket érdekelne a foci másféle űzése is. Nekünk is nehéz elhinni, de sok gyerek számára a “péesen” kívül is van élet. Volt, hogy tíz-tizenkét iskolással is tudtunk foglalkozni egyszerre, de önerőből ezt sokáig nem lehet csinálni, így azokat tartottuk csak meg, akik rövid időn belül fel tudják venni a versenyt bárkivel – foglalta össze a helyzetet Puskás Zoltán, a DEAC-DALC vezetője.


Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

Összehasonlításképpen, Brazíliában a nagyobb labdarúgó kluboknak van saját asztali-labdarúgó szakosztálya kiépült utánpótlással, és a stadionokban tarthatják az edzéseiket, rendezhetik a versenyeiket. Pedig a szektorlabda és elődje, a gombfoci az eddigi mélyre ható kutatások alapján magyar eredetűnek bizonyul és leendő hungarikumról beszélünk, azonban a mai napig nem sikerült olyan szintre emelni, hogy felkapják a fejüket az emberek.

Jó irányba halad a debreceni munka

Idén, a válogatottságok mellett Debrecenbe került a magyar bajnoki cím is, amit a Lovardában sikerült kivívniuk június utolsó hétvégéjén a DEAC-DALC versenyzőinek. Első ízben lett bajnok a hajdúsági csapat, és ami ennél is nagyobb öröm a számukra, hogy augusztusban, Erdélyben rendezik a Bajnokok Ligáját, és ha azt is sikerrel vennék, akkor novemberben megmérkőzhetnének a riói Vasco da Gama csapatával az Interkontinentális Kupa keretein belül, Brazíliában.

– A Lovarda minden tekintetben alkalmas lenne egy világverseny lebonyolítására, és el is játszottunk már a gondolattal, hogy a közeljövőben Debrecenbe hozunk egy nagyobb nemzetközi eseményt. Talán a következő EB, vb vagy Interkontinentális Kupa már nálunk kerül megrendezésre. Azonban most még a brazíliai megmérettetésnek az elérésére keresünk olyan szponzort, aki látna fantáziát a szektorlabda támogatásában, fellendítésében. Nem szeretnék közhelyekkel élni, de mindenki tudja, milyen állapotok uralkodnak a jelenlegi magyar labdarúgásban. Ami pénzt beletesznek ma a fociba itthon, annak az összegnek a töredéke elég lenne évekig a szektorlabdásoknak ahhoz, hogy még sikeresebbek legyenek. A magyar szektorlabdások rengeteg sikerrel rendelkeznek, európai- és világbajnoki címek garmadáját tudják felmutatni, csak éppen kevés lehetőséget kapnak, hogy megmutathassák magukat. Most azt keressük, hogyan tudnánk kicsit észrevehetőbbé válni. Ehhez már majdnem mindenünk megvan, egy kis segítség hiányzik csak – fejtette ki véleményét Kiss Levente, a debreceniek egyik legjobbja.

Egy ilyen versenyen való szereplés mindenképpen nagy dolog, nem csak azok számára, akik benne vannak, hanem egész Debrecennek, de az országnak is. A szektorlabdások bíznak benne, hogy hamarosan megváltozik majd a helyzetük, és előre tudnak lépni. Bevallásuk szerint ehhez azonban az önerő már kevésnek bizonyul. Sikereik mellett csupán az hiányzik az életükből, hogy valaki felkarolja az ügyüket.

– Debreceni Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft. –

Címkék: , ,