Beengedik az ügyvédnõket a szaudi bíróságokra

Nemsokára részt vehetnek az ügyvédnõk is a bírósági tárgyalásokon Szaud-Arábiában – idézték az ország igazságügyi miniszterét helyi lapok vasárnap. A nõi ügyvédek azonban csak nõket képviselhetnek majd a peres eljárásokban.

Mohamed al-Issza igazságügyminiszter azt mondta, hogy minisztériumában már szövegezik azt a törvényt, amely engedélyezné a nõi ügyvédeknek, hogy családjogi ügyekben eljárjanak. Az ügyvédnõk például házassággal kapcsolatos vagy válási, illetve a gyermekek elhelyezésével kapcsolatos esetekben képviselhetnék a nõket.

Szaud-Arábiában az iszlám vallás szigorú saria-törvényei megkövetelik a nõk és a férfiak szétválasztását. Ezért az ügyvédnõk eddig csak olyan helyeken dolgozhattak, ahol nem kerültek kapcsolatba férfiakkal. Nem vehettek részt a bírósági eljárásokban sem, mert az ország bírói mind férfi vallásos hitszónokok.

A mostani változás része az ország igazságügyi reformjának, amely során családi bíróságokat hoznak létre. A tervek szerint az itteni eljárásokban már részt vehetnek majd a nõi ügyvédek.