Bedői lakópark „parkolópályán"

Bedő – A 103 otthont magában foglaló beruházás megmenthetné az elöregedéstől az apró falut.

 A határmenti kistelepülés fejlesztési elképzelései között szerepel egy 103 otthont magában foglaló lakópark kialakítása, ami ha megvalósulna, az ófalu mellett újfalu is kialakulna a településen.

Néhány hónapja az egyik jelentős romániai építőipari társaság felajánlotta, hogy (amennyiben az önkormányzat az infrastruktúra kiépítését vállalja) ők megvalósítják a teljes beruházást. Csakhogy azóta történt egy s más…

Melyiket a háromból?


„A válság miatt a befektetőnek finanszírozási gondjai támadtak, és mi is úgy gondoltuk, hogy amíg van eladó ház a faluban, illetve amíg az üres telkeket be nem építik, addig pihentetjük a lakópark-projektet. A többhektáros területet egyébként már régen kijelöltük, és nem is tettünk le a fejlesztési szándékunkról csak átmenetileg” – osztotta meg velünk megfontolásaikat Eszenyi Antal polgármester.

Az elképzelések egyébként arról szólnak, hogy összesen 103 otthon épülne a lakóparkban, és a leendő betelepülők háromféle lakástípus közül választhatnának. A polgármester szerint közel száz család betelepülése hosszú távra megoldaná a hátrányos helyzetű apró falu jövőjét, már csak ezért sem tesznek le a lakópark-projekt megvalósításáról.

A település első embere arra emlékeztet, hogy Nagyvárad központja Bedőtől mindössze húsz kilométerre van, ezért sokan a határ túlsó oldalán lévő panellakásukat is szívesen lecserélnék egy falusi lakóparki otthonra.

Pályáznak a vízre, gázra

„A privát tulajdonban lévő üres házak mostanra szinte kivétel nélkül gazdára találtak, ezért most arra várunk, hogy pályázhassunk a terület infrastruktúrájának a kialakítására.

A román befektetővel ugyanis abban maradtunk, hogy a gáz, a víz és a villany kiépítése a mi feladatunk, ő pedig a házak felépítését vállalná. Ha visszatér a külföldi beruházó, ha nem, az építkezés feltételeit mindenképen megteremtjük, hogy azután már csak idő kérdése legyen a megvalósítás” – utalt feltett szándékukra a polgármester, aki álmaiban már jó ideje egy gyerekzsivajtól hangos Bedőt vízionál.

Pontosan tudja ugyanis, hogy az elöregedésnek egyetlen ellenszere az lehet, ha fiatalokat csalogatnak a településre, akiknek a gyerekei a későbbiekben benépesítik a helyi óvodát, iskolát, a szüleik pedig rendben tartják a családi portát. Ez az idilli állapot azonban egyelőre tényleg csak Eszenyi Antal álmaiban létezik, aki azonban azt reméli, hogy egy-két év, és az álomból valóság lesz.

HBN–PA