Becsky András az úszószövetség elnökségében

Akt.:
Becsky András
Becsky András - © Fotó: HBN
Budapest – A 2017-es világbajnokság nyugodt előkészítése érdekében előrehozott tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Úszó Szövetség. Gyárfás Tamást újabb öt évre választották meg a szervezet elnökének, 99.9 százalékos, elsöprő többséggel.

A két új alelnök Szabó Tünde és Sós Csaba lett, az elnökségbe pedig minden eddiginél több világnagyság került: Cseh László, Hargitay András, Güttler Károly, Wladár Sándor és a szövetségi kapitány, Kiss László. Az adminisztrációt mostantól új főtitkár, Szántó Éva irányítja – írta a szövetség hivatalos honlapja.

2016 ősze helyett már most tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Úszó Szövetség, az erre a ciklusra megválasztott elnökség ugyanis a márciusi fejlemények fényében – Magyarország 2021 helyett 2017-ben lesz a világbajnokság házigazdája – azt javasolta, hogy a nagy esemény zavartalan előkészítése érdekében hozzák előre a választást. Így elkerülhető az, hogy a vb-szervezés hajrájában egy esetlegesen új szövetségi vezérkar lépjen be a folyamatba.

A közgyűlés a hagyományoknak megfelelően elismerések átadásával kezdődött: Centenáriumi Érdemérmet kapott Mészárosné Korényi Olga, aki többek között a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás nevelőedzője, Bodóczky László, a Bács-Kiskun megyei szövetség elnöke, valamint dr. Kausz István, aki 1970 és 2014 között látta el a keretorvosi teendőket, többek között kilenc olimpiára kísérve el a válogatott úszókat.

Díjazták a legeredményesebb edzőket: a felnőtt férfiaknál Verrasztó Zoltán (az Európa-bajnok Verrasztó Dávid felkészítője), a hölgyeknél Shane Tusup (az Európa-bajnok és rövidpályás világbajnok Hosszú Katinka trénere), az utánpótláskorúaknál Turi György (a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok Szilágyi Liliána mestere) volt a kitüntetett.

A 2014-es esztendőről szóló szakmai, pénzügyi és könyvvizsgálói beszámolót a közgyűlés jóváhagyta – Szabó Tünde főtitkár szóbeli kiegészítésként még büszkén számolt be arról, hogy az olimpiai sportágak összevetésében az úszók végeztek a pontverseny élén, többek között a sportágfejlesztési programnak köszönhetően, melynek keretében sikerült valamennyi szakmai igényt kielégíteni. Elmondta azt is, hogy mind a szövetség, mind a műhelyek minőségi munkát végeztek, mindezt az átláthatóság jegyében, az elszámolásokat rendben és időben teljesítve. Barta Csaba sportigazgató-helyettes a Magyar Olimpiai Bizottság nevében mindehhez annyit tett hozzá, hogy a Magyar Úszó Szövetség példaértékű és kiemelkedően eredményes munkát végzett és végez az elmúlt években, amely követendő példa lehet minden más sportág számára.

Ezután következett a tisztújítás: a küldöttek elsöprő, 99.9 százalékos többséggel választották meg Gyárfás Tamást újabb öt esztendőre elnöknek – a posztot 1993 óta betöltő sportdiplomata a legrégebben szolgáló szakszövetségi elnöknek számít a magyar sportban.

Általános alelnöknek Szabó Tündét, szakmai alelnöknek Sós Csabát tette meg a közgyűlés. Szabó Tünde fél évtized után köszönt le a főtitkár tisztségről, miután a jövőben ügyvédi munkát is végez, ez pedig az új polgári törvénykönyv értelmében összeférhetetlen lenne eddigi pozíciójával. Ugyanakkor a tagságnak megígérte: ezután is hasonló odaadással tevékenykedik majd a magyar úszósportért, mint eddig. Helyette Szántó Éva, az egykori Nemzeti Sportszövetség, valamint az evezős szövetség korábbi főtitkára irányítja ezentúl a MÚSZ adminisztráció munkáját.

Minden korábbinál több legendás úszó és szakember vált az elnökség tagjává: olimpiai érmeseink közül Cseh László, Hargitay András, Güttler Károly és Wladár Sándor, továbbá olyan edzőnagyságok, mint Kiss László, Tóth Ákos és Törös Károly. Rajtuk kívül Becsky András, Fodor Szabolcs, Sass Katalin, Török Enikő és Vizi Csaba került be a MÚSZ-t a következő öt évben irányító 15 fős grémiumba. Az Ellenőrző Testület elnökévé Orendi Mihályt, tagjaivá Kézsmárki Évát és Nagy Anikót választotta a közgyűlés.

HBN