Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.07.06. 09:16

Felelőtlen játszadozás a veszéllyel

<p>Nyíregyháza - A tavaknál, folyóknál kijelölt strandok egyeseknek nem felelnek meg, beljebb úsznak, bár tudják, hogy szabályt szegnek.</p>

Sok vízi tragédia oka, hogy kicsi és nagy tiltott helyen fürdik. Hiába vannak azonban kijelölt strandok tavaknál, folyóknál, egyeseknek mégsem felelnek meg, beljebb úsznak, bár tudják, hogy szabályt szegnek. A leveleki önkormányzat strandján, a víztározó partján vízimentő figyeli minden nap a meggondolatlan, az úszástudásukat fitogtatni készülő strandolókat.

A szombati és a vasárnapi napokon a nagy forgalom miatt ketten is van. Bár a mostani szombat időjárása nem kedvezett a strandolóknak, Tóth Krisztián és Kalmár József vízimentők most is a helyükön voltak. A Debreceni Egyetem egészségügyi főiskolai karán mentőtiszt hallgatók, s megszerezték a vízimentő képesítést is. A hűvösebb időjárás miatt a tóban csak néhányan lubickolnak, így van idejük egy kis beszélgetésre, persze azért a tekintetük a vizet kémleli.

– Mindig van egy-két bátor ember, aki nem elégszik meg a kijelölt strandhellyel, s beljebb akar úszni. Van, aki a szemközti szigetig akar beúszni – összegzi tapasztalatát a két vízimentő. – Általában felkapják a fejüket a sípszóra, mert jól tudják, hogy tilosban járnak, ennek ellenére mégis megszegik az előírásokat. Ha nem elegendő a sípszó, akkor van egy motorcsónakunk, míg az egyikünk a parton marad, a másik bemegy csónakkal a szabálytalankodó strandoló után.

Beljebb mélyebb is a tó, van benne egy hideg áramlat is, amelytől könnyen görcsöt kaphat az izomzat, s akkor könnyen megtörténhet a tragédia. Ha sokan vannak a strandon, akkor egyikünk eleve a csónakból figyeli a lubickolókat. Mentési célra van mentőpatkó, mentőmellény, s az újraélesztés is beletartozunk a munkánkba.

Ha kell, kisebb sérülések esetén elsősegélyt is alkalmazunk, jól felszerelt láda áll a rendelkezésünkre. Az is előfordul, valaki felfekszik a matracra, elálmosodik, a víz elsodorja. A gyerekekkel talán nincs is annyi gond, mint a felnőttekkel, főleg, ha már egy kicsit ittak is. Nehezen értik meg, hogy nem lehet egy bizonyos határszakaszon kívül úszni.

– Most egy kicsit könnyebb a munkánk, mert a strandot üzemeltető kht. kihúzott egy bólyasort 1,8 méter mélységnél, s azon kívül senki sem tartózkodhat. Ugyanakkor EU-szabvány szerint az 1,2 m mélységet is bólya jelzi. Mivel ez fizetős strand, előfordul, hogy fiatalok a strand területén kívül a stégről ugrálnak a vízbe. Őket a halőr szokta figyelmeztetni.

 

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!