Becsengettek a Vojtinában

Akt.:
Évadnyitó társulati ülés a Vojtinában
Évadnyitó társulati ülés a Vojtinában - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Csehországba, Japánba, Lengyelországba és Romániába is várják a Vojtina előadásait.

Emberré vált tündérfiú, Lala lépi át a határt a nyári szünet és a műsoroktól mozgalmas évadbéli időszak között a Vojtina Bábszínházban, amely csütörtökön tartotta a 2015/16-os idény hivatalos nyitányát. A Szabó Magda regényéből született előadást a Mesebolt Bábszínházzal közösen alkotta a debreceni bábosház, amely első bemutatójaként szeptember 20-án tűzte műsorára azt. A gólyalábas hívogatón, a bábkészítésen, babusgatón túl ebből a felelősségvállalásról szóló darabból is ízelítőt kaphatnak a Nagytemplom mögötti Emlékkertbe érkezők, az Ide süss a Figurásra hagyományos kapunyitó rendezvényen. A bemutatókon – Jancsi és Juliska, Az előszobaszekrény boszorkánya, a Mindent varró tű, Holle Anyó, Rigócsőr király, Tessék engem megmenteni – kívül is lesz mire sütni a szemünket a Vojtinában.

– Hat rítusjátékkal tudunk megszólítani óvodásokat, kisiskolásokat archaikus nyelven a jelenben, az a magyar néphagyomány idézése, őrzése az egyik legszebb feladatunk – mondta Láposi Terka. A játszószínház művészeti vezetője beszámolt a várható kiállításokról és a színházi nevelés témája köré szerveződő beszélgetős estekről, amelynek vendégelőadói idén debreceni egyetemi amatőr színitársulatok, pedagógusok bábszakkörei, felnőtt bábcsoportok képviselői lesznek.

Komolay Szabolcs kultúráért felelős alpolgármester arról szólt, hogy az igazgatói posztra újra jelentkező Asbóth Anikó pályázata jó eredménnyel méretett meg a budapesti szakmai grémium előtt. „Ez egybevág azzal, amit én magam és a város kulturális osztálya is vélt: a nyolc éves munka, amit a jelenlegi igazgató megkezdett jó eséllyel zavartalanul folytatódhat.” A végső döntés a közgyűlésen születik majd.

HBN–HABE
hirdetés