Beáta asszony kifogta az „aranyhalat”

Fiola-Kovács Beáta a koi ponttyal
Fiola-Kovács Beáta a koi ponttyal - © Fotó: magánarchívum
Nyírpazony, Kemecse – Kifogta az aranyhalat a napokban a Pazonyi Horgásztanya tavából a Kemecsén élő Fiola-Kovács Beáta. Bár nem szólalt meg emberi hangon és kívánságokat sem teljesített a halacska a visszaengedése előtt, mégis nagy örömet szerzett a horgásznak, ugyanis egy koi ponty akadt a horogra.

Húsvéti fárasztások

– A férjemmel, ifjabb Fiola Györggyel 2010-ben ismerkedtünk meg. Gyuri akkor már szenvedélyes horgász volt, így hogy minél többet legyünk együtt, a vízpartokra is gyakran elkísértem – elevenítette fel a horgászat iránti érdeklődésének kialakulását Beáta asszony. – Kezdetben csak figyeltem, mit hogyan csinál, aztán már én is elkezdtem horgászni. Az első komolyabb horgászatom egy húsvétkor volt. Soha nem feledem el, hogy a férjem akkor kifogatott velem 173 kilogramm halat, a nap végére fájt a karom és a lábam a sok fárasztástól. A felszerelést be is dobom, hiszen Gyuri arra is megtanított, azonban természetesen nem tudom olyan messzire dobni, mint az országos távdobóbajnokságot is nyert férjem.

Aztán a horgászatban kisebb szünetek következtek, mert megszülettek a gyermekek, de ma már az egész család együtt van a vízparton. A 6 esztendős Patrik már horgászik is, míg a 2 és fél éves Patrícia még csak simogatja a kifogott halakat. Vajon melyek a kedvenc tavak az édesanyjuk számára?

– A legjobban a székelyi Őzetanyai-víztározónál szeretek horgászni. Számomra a legszebb és a legjobb tó. Nagy kihívást jelent az ottani kapitális halak megfogása, aki nem a megfelelő csalit használja, az bizony nem is fog halat. Van úgy, hogy több napra megyünk. A gyermekeket este lefektetem, s akkor éjszaka is fenn vagyok, s várom a kapást. Ha már nagyon nem bírom az ébrenlétet, akkor lefekszem. A kedvenc vizeim közé tartozik még a Tisza, valamint Verbatanya, a bátonyterenyei Maconkai-víztározó, a Pazonyi Horgásztanya. A kedvenc halam az amur, abban a rekordom az a 11.40 kilogrammos hal volt, amelyet Maconkán fogtam. Alig bírtam kifogni, amikor pedig a fotót készítettük, alig tudtam tartani.

Mi lehet a vonzó a horgászatban, mi a jó ebben a hobbiban?

– A természet szépsége, a tájból áradó nyugalom, az idilli hangulat mind rabul ejt. A vadvirágokban, a bokrokban, a fákban, a szitakötőkben is tudok gyönyörködni. Szívesebben töltöm el el a szabadidőmet kint a természetben, mint hogy üzletről üzletre járjak egy zsúfolt városban. Számomra a vízpart jelenti a pihenést, a kikapcsolódást, a feltöltődést, s ráadásul még a család is együtt van.

– Sőt, sikerült a horgászattal megfertőznünk apukámat és anyukámat is, sőt az apósom és a sógorom szintén nagy horgász, így a horgászat nálunk tulajdonképpen többgenerációs együttlétet jelent.

Együtt szövik az álmokat

Ha egyszer valóban egy olyan aranyhal kerülne a horogra, amely teljesíthetné is a kívánságokat, akkor mit kérne tőle a horgászattal kapcsolatosan?

– Szeretném egyszer külföldön is kipróbálni magam, szívesen elutaznék az egyik híres franciaországi tóhoz horgászni. A másik nagy álmom, hogy tengeri horgászaton vehessek részt. Természetesen a férjemnek szintén ugyanezek az álmai, így együtt bízunk abban, hogy egyszer talán majd valóra is válnak…

KM-MML