Battai Sugár Katinka aranyérmes az Európa Kupán

Battai Sugár Katinka
Battai Sugár Katinka - © Fotó: TFSE
Debrecen – A debreceni vívóhölgy ellenállhatatlan vívással nyert aranyérmet az U17-es Európai Kadet Körverseny gödöllői állomásán. Az Interfencing DSC és a TFSE kiválósága győzelmével toronymagasan vezeti a hazai és az európai ranglistát is.

Az U17-es korosztály színe-java megjelent a gödöllői Európa Kupán. A kadet korosztályban ezeket a versenyeket ugyan Európa Kupának hívják, hiszen a verseny állomásait európai színhelyeken rendezik, de a megmérettetéseken rendszerint a vívóvilág minden nemzetisége képviselteti magát. Gödöllőn közel 450 fiatal vett kezébe kardot, hogy eldöntsék, ki a legjobb hölgy és úr ebben a korosztályban. A debreceniek mindkét mezőnyben jelentős létszámmal indultak, és ezúttal a lányoknak sikerült jobban a verseny.

Varga Emília a 256-os táblán fejezte be a versenyt, Simon Petronella pedig klubtársától, Battai Sugártól szenvedett 15-12-es vereséget a legjobb 128 között. Battainak – mint az később kiderült – ez volt a legnehezebb asszója a nap folyamán, pedig nem volt könnyű ága. A 64-es táblán az ukránok legjobbjára, Bondar Alexandrára mért 15-8-as csapást a debreceni tehetség. A 32 között az orosz Osipovát 15-11-re, a nyolcaddöntőben a románok legjobbját, Pantist 15-6-ra verte Battai. A legjobb nyolc között a lengyel Cieslar-t 15-10-el, az elődöntőben az olasz Guzzi Susinit 15-5 el búcsúztatta a debreceni kardtündér. A döntő sem tartogatott különösebb izgalmakat, miután az oroszok legjobbját Zinyukovát 15-8-as különbséggel győzte le.

– Nagyon örülök az eredménynek, de annak sokkal jobban, hogy a 64-es táblától kezdve végig tudtam kontrollálni a mérkőzéseimet. Úgy érzem, hogy jól dolgoztunk együtt a mesteremmel. Végig jó hangulatban kommunikáltunk a versenyen, és be is jött a megbeszélt taktika – értékelte az újdonsült aranyérmes.

– Öröm volt számomra, hogy átélhettem ezt a csodálatos sportélményt – mondta Sápi Máté, az Interfencing DSC elnöke. Köszönöm Lacinak és Suginak, hogy szemtanúja lehettem ennek a fantasztikus győzelemnek. További sok sikert kívánok mind nekik, mind a nálunk sportoló gyerekeknek!

– Kevés a hely, és nagyon sok embernek kellene köszönetet mondanom, akik segítik és segítették a munkánkat, de a legtöbbet azoknak köszönhetjük, akik mindent elkövettek azért, hogy Sugi ne tudjon indulni a nemzetközi versenyeken. Miattuk is van ilyen erős és összetartó csapatunk. Szakmailag nagyon értékes napon vagyunk túl, rengeteget tanultunk a versenyből. Az eredményekből ugyan nem látszik, de voltak hullámvölgyek, amiket sikerült a tanítványomnak megoldania, aki sporttörténelmi sikert aratott. Keményen fogunk dolgozni azért, hogy a jövőben is tovább írhassuk a debreceni vívás történelmét – értékelt Sugár mestere, Dávid László.

Battai Sugár Katinka ezzel az eredményével megerősítette a helyét a válogatói ranglista élén, és átvette a vezetést az európai ranglistán is. Ilyet korábban még egyetlen debreceni vívónak sem sikerült elérnie.

– TFSE –