Bartók+… – „Miskolcra hoztuk Európát”

Miskolc – Véget ért a Bartók+Európa, jövőre Bartók művei mellett Verdi operáival ismerkedhetünk

Az Európa Gálával, azaz a záróhangversennyel ért véget vasárnap este az idei Miskolci Nemzetközi Operafesztivál. Délelőtt sajtótájékoztató keretében értékelték a 12 napos zenei rendezvénysorozatot a szervezők.

A fesztivál kommunikációs igazgatója, Hábetler Helga úgy fogalmazott: azt ígértük, hogy Miskolcra hozzuk Európát. Szép fesztivált zártunk, és mindent megtettünk annak érdekében, hogy sokan eljöjjenek.

 

Nem volt kérdéses

Fedor Vilmos, Miskolc alpolgármestere arról beszélt, hogy egyes sajtóhírekkel ellentétben soha nem volt kérdéses, hogy az árvíz okozta nehézségek miatt megtartsák-e a fesztivál. Egyedül az volt kérdéses, hogy a bajok ellenére hogyan tud megfelelni a rendezvény az idelátogatók követelményeinek. A konkrét nehézségekre utalva az alpolgármester elmondta, amikor elkezdődött az operafesztivál, még ezer kitelepített ember lakott a sportcsarnokban, és ötezer olyan embert is el kellett szállásolni, akik az árvízi védekezésben segédkeztek. A fesztiválnak tehát ez évben különleges küldetése volt, hiszen a zene képes begyógyítani a sebeket, és a rendezvények segítségével alkalom adódott adományok gyűjtésére az árvízkárosultak javára.

 

Kérték, hogy legyen

A fesztivál igazgatója, Bátor Tamás összegezte a zeneünnep 12 napját. Mint mondta, a 65 tervezett előadásból 60-at meg tudtak tartani. Még az árvízsújtotta Edelényben is volt egy hangverseny. Mert bár korábban ezt a koncertet a körülmények miatt lemondták a szervezők, de a város kérte, mégis tartsák meg, hisz az emberek szeretnének a zene segítségével egy kicsit megnyugodni. Az idei fesztiválnak nemcsak a helyi és országos sajtóban volt kedvező visszhangja, hanem a nemzetközi sajtóban is, mutatott rá Bátor Tamás, majd a közel kéthetes programsorozatból kiemelt néhány figyelemre méltót. A látogatók számáról szólva elmondta: az idén 20 százalékkal kevesebben jöttel el a programokra, de ez más kulturális fesztivál esetében is tapasztalható. Az igazgató hozzátette: Jövőre Bartók+Verdi, két év múlva pedig Bartók+Puccini a miskolci operafesztivál címe.

A sajtótájékoztatón megjelent Szőcs Géza kulturális szakállamtitkár is, aki kifejtette: a most hivatalba lépett kormány minden olyan kezdeményezést támogat, ami a decentralizáció érdekében történik, a miskolci operafesztivál pedig épp ilyen rendezvény.

 

Kapcsolódó cikkek:

Utcai parádéval kezdődött a 2010-es Operafesztivál 

Operafesztivál: a gyűjtőhelyekre játékot is várnak

Miskolci Operafesztivál: ilyen volt a péntek délután