Bármit játszott, mindig bowie-s volt

Akt.:
David Bowie
David Bowie - © Fotó: Getty Images
Debrecen – A zenei váltásai nem útkeresést, hanem színes egyéniséget takartak.

Még alig ocsúdtunk fel a Motörhead basszusgitárosa, Lemmy halálhírét hallva, és már újabb zenei ikontól, a többféle stílusban is maradandót alkotó David Bowie-tól kell búcsút vennünk. A 1969-től népszerű és évtizedeken keresztül a pop-rock műfaj meghatározó zenésze két nappal 69. születésnapja után hunyt el vasárnap, a rákkal vívott másfél éves küzdelmét elvesztve. Rá emlékezünk összeállításunkkal.

Koroknai Árpád, a P. Box, az Acoustic Gallery és az Omen énekese: – Bár nem volt számomra meghatározó jelentőségű a munkássága, azért nagy tisztelője vagyok. A ’70-es évekbeli zenéje, a Ziggy Stardust és a Diamond Dogs lemezei tetszettek jobban, azt követően elment egy kicsit a „táncosabb” műfaj felé, ami nem érintett meg annyira. Az utóbbi időben pedig már egyáltalán nem figyeltem rá, pedig ismét egy kicsit progresszívabb vonalra váltott. Igazi színes egyéniség volt, zenei váltásaival akadályozta meg, hogy beskatulyázzák, éppen ellentéte Lemmynek, aki tántoríthatatlanul kitartott a rock mellett.

Jantyik Zsolt, a PG Csoport énekes-dalszerzője: – Szerintem az egyik legnagyobb mágus volt a rockbizniszben. A rá jellemző extravaganciát legfeljebb az osztrák Falcónál lehetett még megfigyelni. Mivel magam is szövegcentrikus zenész vagyok, ez a másik dolog, amiért számomra ő és Peter Gabriel a követendő példa, akik azt üzenik, lehet jó zenét csinálni így is. Bowie, ha nem is tudatosan, de tudat alatt biztosan hatott az én színpadi fellépéseimre is.

Váradi Ferenc rádiós műsorvezető: – Nem voltam rajongója, de a pályafutását figyelemmel kísértem, s úgy gondolom, olykor megelőzte korát. Bármit csinált, arra oda kellett figyelni, s nemcsak a zenében, hiszen több filmben is szerepelt, és a képzőművészetben is kipróbálta magát. Amikor a halálhírét meghallottam, akkor döbbentem rá, mit is veszítettünk vele, többek között az ifjúságunkat is.

HBN-ÉP
hirdetés