Bárhol lehet jó fotót készíteni, ha elég időt szánunk rá

Akt.:
A fotókiállítás első szemrevételezőinek egyike
A fotókiállítás első szemrevételezőinek egyike - © Fotó: Matey István
Debrecen – A 33. Magyar Sajtófotó Kiállítás debreceni állomásán a tárlat apropóján szerveztek beszélgetést kedden.

Máthé András fotóművész az idén André Kertész Nagydíjat nyerő Balázs Attilával, illetve a kiállításon szintén szereplő Derencsényi Istvánnal beszélgetett.

Az elvégzett munka fontos

Balázs Attila közel húsz éven át dolgozott a Kelet-Magyarország című napilapnál, 2008 óta szabadúszóként, illetve a Magyar Távirati Iroda (MTI) Szabolcs megyei tudósítójaként tevékenykedik. A mostani sajtófotó pályázaton A hajléktalan karácsonya című sorozatával nyerte el az André Kertész Nagydíjat, illetve a legjobb megyei fotóriporternek járó elismerést.

– Az embert a díjak alapján szokták megítélni, szerintem sokkal fontosabb az elvégzett munka – vallja a fotós, akivel kollégája, a Naplónál dolgozó Derencsényi István is egyetértett, akinek a Kölcsey Központban egy menekülttábornál zajlott tüntetésről, illetve a márkushegyi szénbánya utolsó napján készült képriportjai tekinthetők meg július 5-ig a Kölcsey Központban.

Az otthon szépsége

– Azért jó eljutni különböző vidékekre, mert utána az ember az otthona körül is meglátja a szépséget. Azt szoktam mondani, hogyha többet nem jöhetnék ki az utcából, ahol lakom, akkor is jól érezném magam fotósként. Bárhol lehet jó képeket készíteni, csak rá kell szánni az időt – foglalta össze egyfajta ars poeticaként Balázs Attila. Majd úgy folytatta, hogy számára az emberek a fontosak, ha tájat fotóz, abba is embereket komponál.

Derencsényi István ehhez annyit tett hozzá, Magyarországon egyre nehezebb a fényképész dolga, mivel mindenki egyre zárkózottabb, nem szeretik a fotósokat.

– Azért is volt jó megyei napilapnál dolgozni, mert megtanultam megmutatni az élet méltóságát, nem csak a szépséget vagy a szörnyűséget – mondta el még munkája fontos tanulságaként az MTI munkatársa, Balázs Attila.

HBN–VÉZS