Barátok helyett inkább mobilozunk

Barátok helyett inkább mobilozunk
© Illusztráció: oneinchpunch
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A felhasználók harmada választaná mobilját a szerettei helyett.

A Würzburgi és a Nottingham Trent Egyetem a Kaspersky Lab megbízásából folytatott kísérletében arra kérték a résztvevőket, hogy fontosságuk szerint rangsoroljanak különböző tárgyakat és személyeket.
Az eredmény rámutatott, hogy harminchét százalékuk ugyanolyan fontosnak vagy fontosabbnak tartja okostelefonját, mint közeli barátait. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy eszközeinket lassan többre becsüljük a barátainknál.

Mindennél fontosabb

A kutatásban szereplőknek képeket kellett elhelyezniük magukhoz viszonyítva egy sakkdiagramon. Míg a család, a barátok és a háziállatok jellemzően közelebb kerültek a táblán az alanyhoz az okostelefonokhoz képest, más fontos szereplőket – például munkatársakat, osztálytársakat – leelőztek a digitális eszközök. A résztvevők csaknem harmada tartja ugyanolyan közelinek mobilját, mint a szüleit, míg egyötödük a partnerük esetén is így vélekedik. A válaszadók tizenhét százaléka rangsorolta okostelefonját a legfontosabbnak, de csak egy százalékuk vallotta minden másnál meghatározóbbnak a kütyüjét.

Nem számít újdonságnak, hogy digitális eszközeinket emberi tulajdonságokkal ruházzuk fel. Már a kilencvenes években végzett kísérletek rámutattak arra, hogy a fogyasztók emberi vonásokat tulajdonítottak számítógépeknek, amikor kapcsolatba léptek velük.

– Ez a kutatás ismét rávilágít, milyen erősen kötődünk érzelmileg a telefonjainkhoz. Egy másik érdekes megfigyelés, hogy az emberek többre tartják okostelefonjaikat laptopjaiknál és más eszközöknél, amelyek ugyanazokat az információkat tartalmazzák, kiemelve a telefonok szimbolikus szerepét, mint digitális társunkat, ami örökké csak egy karnyújtásnyira van tőlünk – mutatott rá David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója.

ÉKN