Bányarobbanás történt Kelet-Ukrajnában – egy halott, többen a romok alatt rekedtek

Kijev – Metánrobbanás következtében omlás történt a kelet-ukrajnai szakadár Luhanszki Népköztársaság (LNR) egyik szénbányájában. Szakadár források szerint egy bányász meghalt, kilencen a mélyben rekedtek, négy bányászt égési sérülésekkel kórházba szállítottak.

A szerencsétlenség a mintegy 40 kilométerre az orosz határtól, a pervomajszki járásban található Maloivanyivszka bányában kedd délután történt, a szakadár terület katasztrófavédelmi szolgálata viszont csak szerdán adott hírt róla. A robbanás 210 méter mélyen történt, a baleset idején összesen húsz bányász tartózkodott a helyszínen.

A Luhanszki Népköztársaság “belügyminisztere” kijelentette, hogy a bánya törvénytelenül működött, egy korábbi ellenőrzés után ugyanis megtiltották az üzemeltető vállalatnak a kitermelés folytatását.

Az eset kapcsán az lb.ua ukrán hírportál emlékeztetett arra, hogy a múlt hónapban a Luhanszkkal szomszédos Donyeck megye két bányájában történt hasonló szerencsétlenség. A megye ukrán ellenőrzés alatti részén lévő Torecke egyik bányájában április 12-én omlás történt. Egy bányász a romok alatt rekedt, kettőt kórházba szállítottak. Aznap este még egy bányában, az onnan délre fekvő Vuhledar településen is omlás történt, aminek következtében maghalt egy bányász.

Tavaly márciusban a szakadár Donyecki Népköztársaság területén lévő Zaszjagyko bányában 33-an vesztették életüket metánrobbanás miatt.

– MTI –
hirdetés