Bántalmazzák a letartóztatott gyerekeket Nepálban

A Nepálban letartóztatott gyerekek közül majdnem minden negyedik fizikai bántalmazást szenved el a rendőrségi őrizet idején – áll az Advocacy Forum helyi jogvédő szervezet pénteken nyilvánosságra hozott jelentésében.

A mintegy 900 gyerek megkérdezésén alapuló dokumentum szerint már hétéves gyerekeket is letartóztatnak a rendőrök, akár olyan kisebb bűntettekért is, mint például egy kókuszdió ellopása.

Az ENSZ által a kínzások áldozatainak támogatásáért létrehozott nemzetközi nap előtt egy nappal nyilvánosságra hozott elemzés szerint a megkérdezett gyerekek 22 százaléka számolt be arról, hogy kínzásokat volt kénytelen elszenvedni a rendőröktől. “Felettébb aggasztó a kiskorúakkal szembeni önkényes fogvatartás, bántalmas és rossz bánásmód széleskörű gyakorlata” – áll a jelentésben, amely szerint a gyerekek tárgyalás előtti hosszú, gyakran alkalmatlan körülmények közötti elzárása “egyértelmű megszegése a nemzetközi emberi jogi normáknak.”

Négy évvel a maosita lázadók és a kormányerők közötti véres összecsapások lezárulta után Nepál továbbra is a világ egyik legszegényebb országának számít, ahol mélyen gyökerező társadalmi egyenlőtlenségek és nagy mértékű korrupció rontja tovább az összképet. A jelentés szerint elsősorban az alsóbb rendű kasztokhoz tartozó gyerekek kénytelenek elszenvedni a rendőri brutalitást.

– Független Hírügynökség-

Címkék: , , ,