Súlyos testi sértésért felelnek a biztonsági őrök

Akt.:
Az ügy tárgyalásán a Debreceni Járásbíróságon
Az ügy tárgyalásán a Debreceni Járásbíróságon - © Fotó: Matey István
Debrecen – A Debreceni Járásbíróság mai napon kihirdetett első fokú ítéletében elsőrendű H. Imre Lajos és másodrendű I. András vádlottakat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntettében. Ugyanakkor a bíróság megállapította, hogy a közösség tagja elleni, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett erőszak bűntettét a vádlottak nem követték el, így ezen vád alól felmentette őket.


A bíróság az elsőrendű vádlottat halmazati büntetésül – beszámítva egy jelen üggyel egyesített ügyben hozott büntetést – 1 év 6 hónap, míg a másodrendű vádlottat 1 év börtönbüntetésre ítélte, mindkettejük vonatkozásában a szabadságvesztés letöltését 3 év próbaidőre felfüggesztette.

A járásbíróság ítéleti tényállását a vádiratban foglaltaktól részben eltérően állapította meg, s a közösség tagja elleni erőszak bűntettének elkövetése vonatkozásában a bizonyítási eljárás lefolytatást követően nem jutott arra az álláspontra, hogy a vádlottak a sértettet a roma származása miatt bántalmazták.

A tanács elnöke szóbeli indokolásában elmondta: a sértett ittas állapotban, agresszív fellépéssel kérte számon, hogy miért nem engedik be a szórakozóhelyre. A sértettel szemben már korábban számtalan alkalommal került sor nem megfelelő viselkedése, magatartása miatt rendőri intézkedésre.

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte az elsőrendű vádlott részbeni beismerő vallomását, büntetlen előéletét, mindkét vádlott estében figyelembe vette az időmúlást, s azt, hogy kiskorú gyermekek eltartásáról gondoskodnak.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész, a vádlottak és védőik is fellebbeztek a döntés ellen, így a büntetőügy másodfokon a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

– Debreceni Törvényszék –