Magyarország

2008.10.06. 15:46

Magyar bankot is elért a nemzetközi pénzügyi válság

<p>Immáron magyarországi bankot is elért a lassan másfél éve kipattant amerikai ingatlanjelzálog-piaci válság nyomán világszerte szétterült pénzügyi krízis.</p>

Magyarország hetedik legnagyobb pénzintézete, az olasz központú UniCredit igazgatósága a hét végén úgy döntött, hogy - 6,6 milliárd euró tőkeemelés mellett - egyebek mellett azt tervezi, hogy felfüggeszti kelet-közép-európai fióknyitási terveit. Az UniCreditnek 100 fiókja van Magyarországon.

Már egy ideje hírek keringenek arról, hogy Európa egyik legnagyobb bankcsoportja, az UniCredit is megroggyant a pénzügyi válságban. Igazgatósága nyugtató nyilatkozatot tett közzé, de a bajra utalt, hogy maga lépett ki abból a bankcsoportból, amely eredetileg késznek mutatkozott részt venni a csőd szélére sodródott, s végül a német költségvetés segítségére szoruló Hypo Real Estate ingatlanfinanszírozó megmentésében.

Az UniCredit hétfőn reggel rendkívüli sajtókonferenciát tartott. A honlapjukon is megismerhető tájékoztatón Alessandro Profumo vezérigazgató bejelentette: az igazgatóság hétfői döntése értelmében 3 milliárd euró értékben tőkeemelést hajt végre, 3,6 milliárdért kötvényt bocsát ki, és az idei osztalékot is részvényekkel fogja kifizetni. Egyúttal azt is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó nyeresége várhatóan 25 százalékkal kisebb lesz a korábban tervezettnél.

Az UniCredit ezek mellett nagyarányú átszervezésbe kezd, amelynek keretében eladja a Generali biztosítóban lévő csekély részesedését, de megtartja egy másik bankban lévő üzletrészét. Nem zárhatók ki viszont további eladások.

Az igazgatóság által elhatározott intézkedések sorában áttekinti költségráfordításait, átszervezi befektetési banki egységét, és kilátásba helyezi, hogy felfüggeszti új fiókjainak dinamikus gyarapítását Kelet-Közép-Európában. Az UniCredit Európa egyik legnagyobb bankja, 22 országban 10 ezer fiókja van. Magyarországon két éve van jelen a német HVB Bank felvásárlásával. A közelmúltban nyitották meg századik fiókjukat, amelyhez még 15-öt terveztek. Százhetvenezer magyarországi ügyfelük van.

Ugyancsak hétfőn Veres János pénzügyminiszter elmondta, hogy a magyarországi pénzügyi szektor stabil, az Országos Betétbiztosítási Alapban 60 milliárd forint van. Ha valamely bank külföldi tulajdonosa kerülne bajba, akkor az anyavállaltnak kell megtennie a szükséges intézkedést - hangsúlyozta Veres.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!