Banki visszatérítési lehetőség vállalkozóknak

Akt.:
Debrecen – A támogatott forinthitelek nem jöhetnek szóba, de például a devizahitelek igen.

Kevés vállalkozó tudja, hogy részükre is nyitva áll a lehetőség, hogy a hiteleik után visszatérítést kapjanak. A Kúria jogegységi határozata a bankok tisztességtelen magatartásával kapcsolatban nem tesz különbséget a magánszemélyek és a cégek szerződései között.

Nem mindegyikre

– Más kérdés, hogy a kormányzati intézkedések csak a lakossági hitelekben rendelkeztek, illetve foglalták törvénybe az irányított elszámoltatást – mondja Kovács László Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesületének főtitkára. Szerinte egy szerződés tisztességtelensége ugyanúgy megállapítható bármilyen jellegű hitelnél, tehát a vállalkozói hitelek előtt is megnyílt a lehetőség arra hogy a terheiken csökkentsenek. „Természetesen ez nem vonatkozik minden típusú hitelre. A támogatott forinthitelek nem jöhetnek szóba, de a devizahitelek, vagy akár a forinthitelek is szóba jöhetnek abban az esetben ha egyébként megfelelnek a Kúria megállapításainak. A vállalkozások még májusban élhetnek ezzel a lehetőséggel” – tette hozzá.

Hosszabb futamidőnél

A vállalkozói hitelek esetében a bankok talán kevésbé módosították a szerződési feltételeket, de a devizahiteles kérdéskör már önmagában visszatérítésre nyújt lehetőséget. Forinthiteleknél, főleg a hosszabb futamidejű szerződéseknél a bank többször változtathatta a szerződési feltételeket. A vállalkozóknak kell kérniük a bankoktól, hogy a szerződési feltételeket vizsgálják felül.

HBN
hirdetés