Banki különadóval készül az akcióterv – Magyar Hírlap

Banki különadóval készül az akcióterv – Magyar Hírlap
Banki különadó, a magánnyugdíjpénztárak államosítása, a minimálbéresek megadóztatása és a párhuzamosan működő közintézmények, szakhatóságok összevonása is szerepel a kormány által kidolgozott gazdasági akciótervben – tudta meg a Magyar Hírlap.

A lap információi szerint a banki különadó ötlete azért vetődött fel, mert a válság idején is háromszázmilliárd forintos nyereséget könyvelhettek el a pénzintézetek.

A magánnyugdíjpénztári reformmal 2 százalékkal lehetne csökkenteni az államháztartási hiányt, a pénztárakhoz ugyanis évente 340-370 milliárd folyik be és ez hiányzik az állami nyugdíjkasszából. A minimálbér megadóztatására az ötlet pártolói szerint azért van szükség, mert 2 millió munkavállaló van minimálbérre bejelentve, közülük sokan viszont pénzük többi részét feketén kapják kézhez.

A másik érv, hogy az adómentesség arra ösztönzi a munkaadókat, hogy nem emeljenek és minimálbéren tartsák dolgozóikat. A párhuzamosan működő intézmények összevonását indokolná, hogy Magyarországon mintegy 40 szakhatóság működik, míg más európai országokban jóval kevesebb. A kiszivárgott akcióterv szerint jelenleg túl sokan dolgoznak az államapparátusban, a 750-800 ezer ember helyett elég lenne csak 600 ezer dolgozó a közigazgatásban.

– Független Hírügynökség –