Balog Zoltán EU-s szociálpolitikai informális miniszteri ülésen vett részt

Budapest, 2012. július 13., péntek (MTI) – A magyarországi társadalmi felzárkózási programokról és a Roma Koordinációs Tanács munkájáról is beszámolt Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a ciprusi EU-elnökség által rendezett foglalkoztatási és szociálisügyi informális miniszteri ülésen (EPSCO).

 

A miniszter a kétnapos tanácskozást követően az MTI-nek pénteken elmondta: a találkozón arról beszélt, hogyan kell bevonni a szegénység elleni küzdelembe, a felzárkózási programokba a szociális partnereket, hogyan tudják a romákat motiválni arra, hogy részt vegyenek a nekik szánt programokban, beszámolt a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Egyeztető Tanács és a Roma Koordinációs Tanács munkájáról, valamint az Országos Roma Önkormányzattal kötött megállapodásról.

Példaként hozta a telepfelszámolási programot, amelyre az előző kormány utolsó évében egy önkormányzat sem jelentkezett, a mostani jól koordinált rendszerben azonban már több mint száz önkormányzat jelezte részvételét.

A miniszter szerint a tanácskozáson Európa szociális jövőjével kapcsolatban az az általános vélemény fogalmazódott meg, hogy “nehéz idők jönnek” és elkerülhetetlen, hogy a gazdasági válságból szociális válság is legyen, így azoknak van nagyobb esélye, hogy kitörjenek a szegénységből, akik aktívak, hajlandóak a saját sorsukért tenni és nem az államra várnak.

 

 

bGD \ bzt \ bdó

 

MTI

Címkék: